Zeven tips voor efficiënte stressbeheersing

Stress is vaak de oorzaak van vele gezondheidsproblemen. Stressbeheersing is voor heel veel mensen in onze gejaagde samenleving dan ook pure noodzaak. Te veel stress heeft namelijk een negatieve impact op het  emotioneel, mentaal en lichamelijk welzijn van ieder mens.

Hoe om te gaan met stress?

stressbeheersing

Efficiënte stressbeheersing kun je leren. Zelfs de toepassing van een aantal eenvoudige tips kan je al een eind op weg helpen. Want voorkomen is altijd beter dan te moeten genezen.

Stress is overal en daarom niet weg te denken uit onze maatschappij. Iedereen heeft er in min of meerdere mate mee te maken. Stress kan ook goed zijn om in beweging te komen en zaken kordaat aan te pakken. Je krijgt dan een gezonde dosis adrenaline die je alert maakt en je tot actie aanzet.

Het is echter de chronische en emotionele stress die vaak tot problemen leidt. Emoties als woede, angst en frustratie leiden vaak tot ongecontroleerde uitingen van onvriendelijkheid en agressie. Blijven deze negatieve emoties aanslepen, dan loeren depressie en burn-out om de hoek.

 

Herken je één of meerdere van onderstaande symptomen bij jezelf, dan weet je dat er teveel negatieve stress in je leven is:

  • Moeilijk slapen of in slaap geraken
  • Nerveuze tics: nagelbijten,…
  • chronische vermoeidheid
  • Frequente last van maag- en buikpijn
  • Ongecontroleerd agressief gedrag tegen je kinderen, je partner, in het verkeer,…
  • Overmatig eten of overdadig alcoholgebruik

Deze dingen zijn niet ‘normaal’ en zijn alarmsignalen voor je geest en lichaam. Pak deze chronische stress-signalen dan ook dringend aan om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Dit kan met de volgende eenvoudige maar efficiënte tips.

Stressbeheersing met zeven nuttige tips

1. Beweeg

Maak tijdens de dag regelmatig tijd voor een korte wandeling. Beweeg 4 tot 5 keer per week: joggen, wandelen, fietsen, zwemmen, yoga,… Mogelijkheden zijn er genoeg.

2. Verbeter je eetgewoonten

Gezonde voeding is dé krachtbron voor je lichaam. Je bent immers wat je eet. Eet gezond met veel groenten en fruit en wees matig met verzadigde vetten. Beperk ook de consumptie van koffie, frisdranken en alcohol, maar drink minstens 8 glazen water per dag.

3. Word meester over je denken

De manier waarop je tegen jezelf en anderen praat, kan een bron zijn van negatieve stress. Een negatief oordeel over jezelf bezorgt je een laag zelfbeeld en kritiek op anderen trekt conflicten en disharmonie aan. Adem 10 keer na mekaar diep in en uit telkens wanneer je stress voelt opkomen. Het zal de negatieve emotie ompolen en je opnieuw tot rust brengen.

4. Creëer rust en harmonie in je omgeving

harmonieMaak van je thuis en je werkplaats een oase van rust en vrede. Een harmonische omgeving brengt immers rust in je hoofd. Ruim regelmatig op, luister dagelijks naar rustige muziek, kies voor rustgevende kleuren in je ruimte en fleur ze op met planten en bloemen.

5. Breng zoveel mogelijk liefde in je leven

Doe dingen waarvan je houdt. Vertoef zoveel mogelijk in het gezelschap van mensen die je lief hebt. Laat relaties geen bron van stress zijn, maar een bron van vreugde en geluk waaraan je je dagelijks kunt laven. Stop met dingen te doen die je liever niet zou doen. Wees assertief genoeg om neen te zeggen en ruil die vrijgekomen tijd in voor ‘kwali-tijd’ met je geliefden.

6. Wees het ‘oog van de storm’

Stress is bijna altijd een keuze. Jij beslist of iets je stress zal bezorgen of niet. Jij alleen kiest de gedachten die door je geest gaan. Jij kiest de manier waarop je met een situatie zult omgaan. Leer daarom je gedachten positief te sturen. En maak daarbij de keuze om rustig te blijven in de ‘stormen van je leven’.

7. Mediteer dagelijks

Beoefen dagelijks meditatie om je geest tot rust te brengen. Meditatie is de beste vorm meditatievan stressbeheersing. 20 minuten per dag zal al een wereld van verschil maken.
Meditatie is een schitterende manier om los te komen van de chaos in je hoofd en zal mentale en lichamelijke rust in je leven brengen.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.