Zelfexpressie: sleutel tot een gelukkig leven

Zelfexpressie is net zo belangrijk voor je leven als de lucht die je inademt. Het gaat om de aandacht die je besteedt aan hoe je eruit ziet, hoe je communiceert met jezelf, met anderen en met de wereld.

Zelfexpressie is jezelf kunnen zodat je zelfvertrouwen uitstraalt en zin aan je leven kunt geven. Is jezelf kunnen zijn een probleem, dan zal dit onvermijdelijk leiden tot gevoelens van frustratie, twijfel en angst.

Zelfexpressie in je dagelijks leven

Jezelf ontplooien moet je doen in verschillende domeinen van je leven zodat er een soort innerlijk evenwicht ontstaat die je mentaal en emotioneel in balans houdt.

zelfexpressieSchenk aandacht aan zelfexpressie in:

  • Verbale communicatie
  • Lichaamstaal en voorkomen
  • Carrière en werkomgeving

Verbale communicatie

Communicatie is van levensbelang in elke relatie die je hebt: met je partner, je kinderen, collega’s, familie, vrienden en vreemden.

Goed communiceren is niet altijd gemakkelijk, vooral als je bang bent om te zeggen wat je zou willen zeggen. Bang dus om jezelf te zijn. Dergelijke gevoelens staan meestal een vlotte communicatie in de weg want de ‘werkelijke boodschap’ wordt weerhouden. Je zorgen maken om wat anderen van je denken, vormt een emotionele hinderpaal om die andere echt te kunnen ontmoeten en te bereiken.

Werk dan ook aan deze gevoelens van onbehagen en minderwaardigheid. Verbeter je zelfexpressie door durven te zijn wie je echt bent. Je bent de moeite waard. Gun die andere dan ook een blik op wie je écht bent.

Krop emoties niet op want die kunnen je letterlijk ziek maken. Durf uit je comfortzone te stappen en rustig te vertellen wat je werkelijk bezighoudt.

Wees open en eerlijk. Je zal merken dat dit gewaardeerd wordt en de communicatie zal automatisch verbeteren.

Lichaamstaal en voorkomen

Je lichaamstaal en voorkomen zeggen veel, zo niet alles over jezelf. Het is de manier waarop je door de ander gepercipieerd wordt en jezelf ‘toont’ aan de wereld.

Je lichaamstaal is de basis van je zelfexpressie: je manier van praten, van kleden, je haardracht, piercings, tattoos, … Ze zeggen veel over jezelf en de manier waarop je tegen de wereld aankijkt.

Voor je eigen innerlijke vrede is het absoluut noodzakelijk dat je trouw bent aan jezelf. Innerlijke harmonie ontstaat alleen maar door een positieve kijk op jezelf en op de wereld. Denk daarom positief, zowel in je innerlijke dialoog als in je uiterlijke communicatie met de wereld.

Psychologen stellen dat iemand zich binnen de 30 seconden een indruk vormt van een persoon die hij voor de eerste keer ontmoet.

Door je te kleden en eruit te zien zoals je je van binnen voelt, toon je je ware persoonlijkheid. Je bepaalt hiermee ook zelf of de persoon waarmee je communiceert, je leuk vindt of niet. Maar laat de mening van anderen nooit je gedrag bepalen. Wat anderen denken (van jou), is hun probleem en niet het jouwe. Pas dan kan je in vrijheid met die ander communiceren.

De keuzes in je carrière

Zelfexpressie is ook van essentieel belang in de keuze voor je carrière of werkomgeving. Misschien passen de eisen van je werkomgeving wel helemaal niet met jouw manier van zijn. Kom je graag werken in een flashy shirt of broek en kan je baas dat niet appreciëren? Dan zit je wellicht op de verkeerde plaats als daar van jou verwacht dat je met kostuum en das op de werkvloer verschijnt.

De keuzes voor je carrière beïnvloeden ook wie je bent en hoe je je voelt. Creatieve zielen zullen niet aarden in een kantoorbaan van 9 tot 5, maar eerder in de grafische sector, mode of kunstwereld. Ben je daarentegen een kei in cijfers, dan zal een baan in een boekhoudkundig kantoor wellicht voor jou het summum zijn.

Vraag je daarom voortdurend af of je je talenten in je werk kunt ontplooien. Is dit niet langer het geval, durf dan de keuze te maken om van werk te veranderen. Anders zal je er toch nooit jezelf kunnen zijn. En zal je er ook je talenten niet kunnen ontplooien.

Luisteren naar je innerlijke stem

De enige manier waarop je werkelijk gelukkig zal worden, is door te luisteren naar je innerlijke stem. Die onfeilbare intuïtie die je de weg zal tonen naar de plaats waar jouw talenten het best zullen renderen.

Luister naar je innerlijke stem en je ware zelf zal de juiste personen, de juiste werkomgeving en de juiste relaties aantrekken. Alleen dan zal je de wereld het beste van jezelf kunnen geven.

 

Lees zeker ook mijn e-book ‘De grootste krachtbron… ben je zelf. Vijf stappen naar een stressvrij leven. Klik op de afbeelding om het e-book via Amazon te downloaden.

Vijf stappen naar een stressvrij leven

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.