Welkom in de muzikale droomwereld van Max Richter

Max RichterWie in muziek op zoek is naar pure emoties, kan niet anders dan in vervoering raken van het werk van Max Richter.

Liefhebbers van pop, rock en metal zullen in Richter niet meteen een muzikale soulmate vinden. Eerder een ‘treurwilg’ die te rustige en te droevige muziek maakt.

 

Maar voor wie houdt van intimistische en meditatieve muziek met veel emotionele diepgang, zal Max Richter deuren openen naar nieuw muzikaal genot.

Max Richter is een hedendaags componist die geboren werd in 1966 in (het toenmalige) West-Duitsland en opgegroeid is in Engeland. Hij componeert en schrijft zijn eigen muziek en heeft naast zeven solo-albums al heel wat bloedmooie soundtracks op zijn naam staan.

Max Richter kun je situeren in het post-minimalisme. Hij werkte onder meer samen met minimalistische componisten als Arvo Pärt, Steve Reich, Philip Glass en Brian Eno.

De muziek van Max Richter

Met de muziek van Max Richter betreed je een tempel van sacrale en hypnotiserende melodieën en klanktapijten. Die al snel een scala aan gevoelens bij de luisteraar oproepen: van euforisch, naar diep weemoedig, van stil geluk naar subtiel verdriet dat langzaam loskomt uit de verborgen hoekjes van het innerlijk.

Meestal start een nummer met minimalistische en repetitieve klanken op piano of elektronica. Om nadien verder uit te deinen in golvende arrangementen met strijkers en vocalen. Het is ‘music for the soul’ waarvan de subtiele bekoring niemand onberoerd kan laten.

De solo-albums van Max Richter

 • Memoryhouse (debuutalbum van 2002)
 • The Blue Notebooks (2004)
 • Songs From Before (2006)
 • 24 Postcards in Full Color (2008)
 • Infra (2010)
 • Recomposed by Max Richter – The Four Seasons Vivaldi (2012)
 • Sleep en From Sleep (2015)
 • Three Works: Music from Woolf Works (2017)

Sleep en From Sleep

Zijn muzikaal huzarenstukje componeerde Max Richter in 2015 met SLEEP, een maar liefst 8 uur durend muziekwerk dat sterk beïnvloed werd door de muziek van Gustav Mahler. De lange compositie werd tot 1 uur verkort op hetMax Richter meer toegankelijke album FROM SLEEP.

Hij noemt het project een ‘persoonlijk wiegelied voor een dolgedraaide wereld’ waarin hij de periode van 8 uur slaap die een mens normaal nodig heeft, wist om te zetten in prachtige muziek.

Het werd opnieuw een (letterlijke) droomwereld van verstilde en repetitieve klanken, vocale gezangen en ontroerende melodieën op orgel, synths, piano, elektronica en strijkers. Een buitengewone en unieke luisterervaring waarin het zelfs geoorloofd is om er bij in slaap te vallen. Want ook dan dringt de muziek tot in de diepste lagen van je onderbewustzijn door. Als een soort trance binnen de slaap.

Kom je er niet toe om vele uren naar deze muziek te luisteren? Kies dan voor de verkorte, maar even bekoorlijke versie van 1 uur.

Max Richter bracht inmiddels een aantal live voorstellingen van het 8 uur durende werk op BBC 3 en in Amsterdam, Sydney, Berlijn, Madrid, Londen en Parijs (in november 2017). Tijdens deze nachtelijke voorstellingen ligt het publiek letterlijk op bedjes onder knusse dekentjes naar zijn muziek te luisteren. Indommelen en zelfs slapen is niet verboden.

Noem het het meest ‘slaapverwekkende concert’ aller tijden, als je dit wilt. Het project blijft echter uniek en de muziek werkt helend en rustgevend voor de mens die op zoek is naar rust en stilte in zijn leven. En wie is dit eigenlijk niet in onze drukke maatschappij?

Out of the Dark Room

Op het adembenemend mooie verzamelalbum Out of the Dark Room staat een bloemlezing van de mooiste filmmuziek van Max Richter. Verrukkelijke muziek voor weemoedige herfst- en winteravonden bij een goed glas wijn. De muziek zal je hart verwarmen en je tot tranen toe bewegen.

Beluister hieronder het nummer ‘Beginning and Ending‘ uit Out of the Dark Room, het beginnummer van dit uitzonderlijk mooi verzamelalbum van één van de belangrijkste componisten van deze tijd.

Schitterende soundtracks

Max Richter componeerde prachtige soundtracks voor vele films en series. En ook al ken je de man (nog) niet, zijn muziek heb je vast en zeker al gehoord in films of tv-series zoals:

 • Waltz with Bashir
 • Shuttle Island (On the Nature of Daylight)
 • Perfect Sense
 • Lore
 • Disconnect
 • The Congress
 • Series The Leftovers en Black Mirror
 • … En ook nog muziek voor ballet, opera en theater

Three Worlds: music from Woolf Works

In zijn meest recente album brengt Richter een eigen muzikale interpretatie van de drie boeken, het dagboek en de brieven van de bekende schrijfster Virginia Woolf.

Ontdek de wondere muziekwereld van Max Richter en raak verdwaald in een sprookjesbos vol bedwelmende melodieën. Ideale muziek voor alle rustige momenten in je leven: bij het aperitief of de koffie, in meditaties, bij de open haard met een glaasje wijn of in de cocon van je hoofdtelefoon op iPod, iPad of HiFi.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.