Vijftien tips voor een beter time management

Druk, druk, druk,… Als je vandaag geen agenda hebt die uitpuilt van de honderd en één afspraken, tel je blijkbaar niet meer mee. Mensen lopen van hot naar her maar vergeten dat ze op die manier een gemakkelijke prooi zijn voor stress, burn-out, depressie… De mentale kwalen van onze dolgedraaide maatschappij.

Kan het dan echt niet anders? Gebruiken wij onze tijd wel goed en efficiënt? Ben jij meester van of slaaf van jouw agenda? Een goed time management kan wonderen verrichten en kan echt een verschil maken.

time management

De volgende 15 tips voor een beter time management kunnen je helpen meer rust en structuur in je leven te brengen. De tips zijn eenvoudig en lijken simpel, maar zijn buitengewoon efficiënt.

1.Doe iets nuttig terwijl je wacht

Doe twee dingen tegelijk als je aan het wachten bent. Check je agenda in de wachtkamer, oefen op je hometrainer voor de tv, luister naar je favoriete audio over zelfontplooiing in de file,…

2. Durf neen te zeggen

Je hoeft niet steeds JA te zeggen op elk verzoek of vraag die je krijgt van familie, vrienden, collega’s, … Maak tijd vrij voor jezelf in je agenda, hou je eraan en durf neen te zeggen op vragen die niet binnen dit tijdschema vallen.

3. Breng je huis op orde

Ren je dagelijks talloze keren in en rond je huis op zoek naar dingen die je hebt weggelegd? Breng dan eerst time managementorde in je huis zodat je precies weet waar zaken zich bevinden.

4. Verzamel je rekeningen en betaal ze in 1 keer

Leg een map aan met de rekeningen die je dient te betalen. Verzamel die zoveel mogelijk en betaal alles samen online op een welbepaald tijdstip.

5. Maak afspraken ter plaatse

Boek onmiddellijk je volgende afspraak bij de dokter, tandarts, kapper, … Je kunt het nadien niet vergeten en het bespaart je tijd en een nodeloos telefoontje.

6. Een telefoontje vooraf

Bel eerst naar de bibliotheek om te vragen of een boek of dvd voorradig is. Bel eerst naar de winkel om te vragen of dat product onmiddellijk te verkrijgen is. Het bespaart je een nutteloze rit.

7. Wacht niet in de rij

Time management betekent ook dat je zo weinig mogelijk tijd verliest met onnodig wachten. Vermijd lange rijen bij het postkantoor, de bank, het infokantoor,… Maar koop je product of boek je ticket online.

8. Klasseer je post onmiddellijk

Laat je post nooit rondslingeren maar klasseer ze onmiddellijk en gooi dadelijk weg wat je niet nodig hebt.

9. Check je mailbox op welbepaalde tijdstippen

time managementStop ermee om je mailbox om de vijf minuten te checken. Plan tijdsblokken waarin je jouw mails checkt en onmiddellijk beantwoordt. Doe dit slechts een paar keer per dag. Maak je mailbox ook heel regelmatig vrij van overbodige mails zoals nieuwsbrieven,…

10. Maak lijstjes

Schrijf alles wat je niet mag vergeten in een notitieboekje dat je steeds bij jou draagt en maak dagelijkse kleine to do-lijstjes.

11. Stel doelen en deadlines

Stel doelen die je op een week, een maand en een jaar wilt bereiken. Schrijf ze op en plaats er een gedetailleerd stappenplan onder. Realiseer elke dag kleine stapjes tot je doel bereikt is.

12. Beheers je smartphone

Word geen slaaf van jouw smartphone of iPhone. Je moet heus niet ‘altijd en overal’ bereikbaar zijn. Dit is slechts een mythe die jou door de maatschappij wordt opgedrongen. Je kunt ook heus eens zonder.

13. Maak ‘s avonds een to do-lijstje voor de dag nadien

Bereid je volgende dag de avond voordien voor. Dek de ontbijttafel, leg je kledij voor de volgende dag klaar, maak een to do-lijstje met wat je de volgende dag zeker niet mag vergeten,…

14. Beperk tv kijken

‘Daar heb ik geen tijd voor’ is een veel gehoord excuus van mensen die ‘s avonds uren in de sofa voor de tv zitten en doelloos zitten te zappen. Noteer wekelijks de programma’s die je absoluut wilt zien, neem ze desgevallend op en kijk ernaar wanneer je er bewust de tijd wilt voor maken… Maar kijk zo weinig mogelijk tv.

15. Lees je krant ‘met mate’

Wanneer je dagelijks uren de krant leest, word je gebombardeerd met een lading negatieve berichten alsof er niets nog goed gaat in de wereld. Lees alleen de hoofdlijnen van de krant zodat je op de hoogte blijft van de belangrijkste actualiteit, maar laat alle negatieve sensatie aan jou voorbij gaan.

Pas deze eenvoudige 15 tips dagelijks toe en je leven zal er meteen een stuk rustiger en overzichtelijker uitzien. Ze zullen ook meer mentale rust en innerlijke vrede brengen.

Klik hier voor het e-book Sociaal Zelfvertrouwen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.