Een snelle techniek om met stress om te gaan

In deze prestatiegerichte maatschappij lijden vele mensen onder het stress-syndroom dat hun leven tot een hel maakt. Dagelijkse uitdagingen lijken onoverkoombaar. Hoe kan je nu leren om er efficiënt mee om te gaan?

Stress hoeft niet als je dit niet wilt

Meditatie80% van alle ziektes zijn gerelateerd met stress. Het tast je immuunsysteem aan en kan je ziek maken. Stress is echter alleen negatief wanneer je ze niet de baas kan. “Goede” stress motiveert je en geeft je energie om actie te ondernemen. “Slechte” stress maakt je immobiel, inactief en je raakt verstard en overspannen.

De meeste stress ontstaat echter door emotionele factoren zoals eenzaamheid, afwijzing, relationele problemen,… Deze emoties hebben meestal hun oorzaak in het verleden en hebben te maken met je kindertijd.

De twee belangrijkste emoties die stress veroorzaken zijn angst en woede. Wanneer angst ontstaat, krijg je de neiging om in je schelp te kruipen en weg te vluchten. Woede is een destructieve emotie die zich vertaald in gevaarlijke vormen van agressie. Verkeersagressie, agressie in het gezin tegenover partner en zelfs tegenover kinderen.

De techniek

De emoties uit het verleden die bepalen op welke manier je op stress reageert, hebben te maken met je kindertijd. Vraag je daarom af wat bij jou deze emotie veroorzaakt. En hoe je er kunt mee omgaan.

Voel je stress opkomen? 

Stop dan, sluit je ogen en adem diep in en uit. Zeg “Relax” en neem controle over de situatie. Identificeer dan rustig welke kernemotie uit je kindertijd de stress veroorzaakt. Scheid jezelf dan mentaal van dit “kind zijn” af. Reageer dan rustig en bedaard op de situatie.

Focus alleen op wat je wilt

Denk positief en denk alleen aan de dingen die je verlangt. Denk nooit aan wat je niet wilt.

Ban alle negatieve gedachten uit je geest want anders worden die werkelijkheid in je leven. Zeg “delete delete” bij elke negatieve gedachte en roep een positieve affirmatie op.

“Ik kan er niet tegen”, “Ik haat het”,… zijn stellingen die je uit je geest moet bannen. Roep ze een halt toe en begin te denken aan de dingen die je echt wilt in je leven.

“Ik wil niet ziek worden” wordt door je onderbewustzijn geïnterpreteerd als “ziek worden”. Je onbewuste reageert immers niet op het woordje “niet”. Gebruik daarom de positieve affirmatie “Ik wil gezond zijn” en je onbewuste zal reageren op het woordje “gezond”.

Denk aan geluk, overvloed, welvaart, rijkdom, … en je zal deze dingen manifesteren in je leven.

Iedere dag gaat het mij in elk opzicht beter, beter en beter” is een krachtige affirmatie. Spreek hem dagelijks vele maken uit. Luidop en in jezelf. Je zult merken dat deze eenvoudige zin je leven zal veranderen.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.