Salzburg – De stad van Wolfgang Amadeus Mozart

In Het Oostenrijkse Salzburg, de ‘Bühne der Welt’, kom je overal Mozart en zijn muziek tegen. Wolfgang Amadeus Mozart, wellicht de beroemdste componist aller tijden, werd hier geboren in 1756. Zijn geboortehuis staat in de winkelstraat Getreidegasse en moet je natuurlijk bezocht hebben als je in Salzburg bent.

Bloberger Hof hotel: familiale sfeer troef

Wij namen onze intrek voor een zesdaags verblijf in het gezellige familiehotel Bloberger Hof. Op zowat 10 km van Salzburg en gelegen in een prachtig natuurgebied, ver weg van alle drukte van de stad. Het openbaar vervoer stopt er voor de deur en brengt je op een kwartiertje naar het centrum van Salzburg. En als je een Salzburger Card hebt aangeschaft, is het busvervoer zelfs inbegrepen.

Het hotel biedt je een heel vriendelijke en gastvrije service met een heerlijk kwaliteitsvol ontbijt om de dag optimaal te starten. Van een lekker diner met keuzemenu kan je ’s avonds genieten in het knusse restaurant.

Salzburg – Prachtige stad aan de Salzach

SalzachSalzburg is niet alleen de stad van Mozart, maar ook van prachtige kerken, burchten, kastelen en paleizen. Deze grandeur vind je vooral terug in de centrale parken en pleinen. Niet voor niets wordt Salzburg wel eens het ‘Rome van Oostenrijk’ genoemd. De volledige binnenstad staat trouwens op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Salzburg is gelegen aan de prachtige rivier de Salzach. Langsheen de oevers kun je genieten van prachtige vergezichten op de stad met de Festung Hohensalzburg als absolute blikvanger

Het geboortehuis van Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart. Wie kent de naam en de muziek niet van deze legendarische componist? Hij bracht de eerste 17 jaren van zijn veel te korte leven door in het huis waar hij op 27 januari 1756 geboren werd. Het huis is nu een museum van drie verdiepingen in de Getreidegasse, pal in wat nu één van de grootste winkelstraten van Salzburg is. In het museum kan je originele muziekinstrumenten van de meester zelf bewonderen. Je komt er ook meer te weten over zijn leven in de periode van 1756 tot 1773.

Uiteraard is er in Salzburg ook een Mozartplatz met het Mozartmomument. In augustus hebben er ook jaarlijks de Salzburger Festspiele plaats, een vermaard klassiek festival dat duizenden bezoekers trekt.

Festung Hohensalzburg

SalzburgFestung Hohensalzburg, één van de grootste middeleeuwse burchten van Europa, is hét symbool van Salzburg. De burcht ligt 120 m hoog verheven boven de stad en is met een spectaculaire kabelbaan te bereiken. Van hieruit krijg je een fantastisch zicht op de pracht en praal van de oude binnenstad: de dom, het klooster met kerk, de Salzach, de majestueuze pleinen en de rest van Salzburg. Hou je fototoestel zeker in aanslag want van hieruit kun je prachtige foto’s maken. In Festung Hohensalzburg zijn diverse musea gehuisvest waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Salzburg en de burcht. Je kunt er ook een uniek marionettenmuseum bezoeken.

Pracht en praal in de oude binnenstad

De Dom van Salzburg domineert het schitterende centrale plein in de oude stad. De imposante barokke Dom bevindt zich aan het al even indrukwekkende Domplein. Met zijn twee torens, de hoge muren van het aartsbisschoppelijk paleis met zijn drie verdiepingen, waan je je echt in Vaticaanstad. Omgeven door statige panden en gebouwen waarin stijlvolle winkels, restaurants en bars hun intrek hebben genomen. Zoveel grandeur en schoonheid op dergelijke kleine ruimte!

Altstadt Salzburg

De Dom heeft een indrukwekkend interieur en het geluid van de klokkentorens is het mooiste van Oostenrijk. Bewonder hier ook de bronzen doopvont waarin Mozart en zijn zusje Nannerl werden gedoopt. Breng zeker een bezoek aan alle ruimten en gebouwen want ze zijn een lust voor het oog.

Het volgende pareltje is de nabijgelegen Abdij Stift Sankt Peter met het prachtige klooster, de Sebastianskerk en de oudste bibliotheek van Oostenrijk. Ook het kerkhof waar onder meer de vader en Constance, de vrouw van Mozart, begraven liggen, is meer dan bezienswaardig.

De Oude Markt is het commerciële centrum van Salzburg. Flaneer zeker door de winkelstraten Getreidegasse en Judengasse langsheen prachtige winkels, stijlvolle restaurants en bars en winkels met de alomtegenwoordige Mozartkügel, de heerlijke chocoladeparels. Reserveer ’s avonds zeker ook een restaurantje op één van de pleinen. Met wat geluk kan je bij zonnig weer zelfs op een terrasje dineren. Proef nadien zeker ook de overbekende en heerlijke Sachertorte.

In het nabijgelegen Schloss Leopoldskron bevindt zich ook het woonhuis van de familie Von Trapp uit de legendarische film The Sound of Music. Was of ben je nog fan van deze klassieker, breng dan zeker een bezoek aan het domein en aan de verschillende filmspots die zich doorheen de stad bevinden.

Majestueuze bloemenpracht in de tuinen

Naast de pracht en praal van de binnenstad kun je buiten het centrum ook genieten van een weelde aan bloemenpracht in de schitterende tuinen van Schloss Mirabel en Schloss Hellbrunn.

In Schloss Mirabel loop je rond in majestueuze tuinen met prachtige historische beelden. Je raakt er niet op uitgekeken. Schloss Hellbrunn is eenSchloss Mirabel prachtig landgoed van een toenmalige excentrieke geestelijke met grappige en unieke waterpartijtjes dieSchloss Hellbrun te pas en te onpas te voorschijn komen en de argeloze bezoeker nat maken. Op het domein kun je ook mooie beelden uit de 17de eeuw bewonderen.

Een bezoek aan Salzburg is zeker geen strandvakantie. Maar een voortdurend kuieren langsheen statige gebouwen met unieke interieurs, schitterende pleinen en parken waar Mozart nooit ver weg is. Het is er ook heerlijk wandelen langsheen de idyllische oevers van de Salzach. Een vakantie met een heel grote snuif kunst en cultuur die een onvergetelijke indruk achter laat.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.