Reisverslag: Zen in Zoutelande in het mooie Zeeland

Even uitwaaien aan zee? Ver weg van de dagelijkse sleur? Trek dan naar het rustige en uitgestrekte Zeeland. Wij namen onze intrek voor een driedaags verblijf in het rustige en idyllische Zoutelande… En we werden meteen ‘zen in Zoutelande’.

Op zowat anderhalf uur rijden van Brussel kom je via Terneuzen en de Westerscheldetunnel de grens over en bereik je het mooie Zeeland. De weidsheid van het vlakke land brengt je meteen tot rust.

ZoutelandeOnze bestemming was het kleine Zoutelande, een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de nabijgelegen stadjes Middelburg, Domburg en Vlissingen op onze driedaagse trip. We namen onze intrek in Strandhotel Zoutelande (het vroegere hotel De Distel), een kleinschalig en familiaal hotelletje dat zich vlak onder de kerktoren van Zoutelande bevindt. En met zicht op de duinen waarachter zich het strand van de Noordzee uitstrekt.

In geen tijd ben je dus van je hotelkamer op het strand om er te genieten van lange en prachtige wandelingen. Je waant je hier op een onbewoond eiland met alleen een paar zeemeeuwen en boten als gezelschap. Al zal het bekende liedje over Zoutelande wel veel meer toeristen doen toestromen.

Zoutelande is een dorpje met een paar gezellige tavernes, een aantal shops, vakantiewoningen en hotelletjes. In de zomer is het er vast wel gezellig druk, maar ook dan zul je er de bijwijlen storende drukte van de Vlaamse kust kunnen ontvluchten.

Je kunt er dus eindeloos genieten van rust en stilte, een ideale remedie tegen alle drukte en lawaai van het thuisland.

Van Zoutelande naar Middelburg 

Na het ontbijt van de tweede dag kozen we voor een bezoek aan Middelburg, een leuk en gezellig stadje op zowat 12 km van Zoutelande. Centraal in Middelburg bevindt zich de Lange Jan, de metershoge toren van de abdij. Rondom de abdij kun je rustig flaneren in de mooie winkelstraten vol smaakvolle beautyshops, kledingzaken, gezellige tavernes en restaurantjes.

Je kunt er op een verwarmd terras genieten van een lekker (Belgisch) biertje op hetZoutelande sfeervolle marktplein. Breng zeker een bezoek aan de prachtige boekwinkel De Drukkery die een grote keuze biedt aan fictie en non-fictie boeken, cd’s, dvd’s en allerlei andere snuisterijen.

Bestel er zeker ook een overheerlijke cappuccino met de typisch Hollandse poffertjes of een warme appeltaart… Een heerlijke plaats voor een paar uurtjes ‘quality time’.

Wij besloten er ’s avonds te dineren in een knus Grieks restaurantje en  dit was beslist geen verkeerde keuze. De lamschotel was er heerlijk.

ZoutelandeMiddelburg is een typisch Hollands stadje, heel keurig en netjes, waar de tijd lijkt stil te staan. Iedereen wandelt of fietst er op zijn eigen rustige tempo en de mensen zijn er heel vriendelijk. Niet alleen in het centrum, maar ook aan de grachten kun je heerlijk wandelen en kom je nergens vervuiling of verval tegen. Het stadje heeft dan ook een onweerstaanbare charme.

Vlissingen – Flaneren op de lange dijk

Na het vertrek in ons hotel en op de terugweg naar huis hielden we halt in Vlissingen, een stad aan zee die gekenmerkt wordt door een grote en lange boulevard langsheen de kustlijn. Het strand is er niet groot en wordt regelmatig onderbroken door mosselbanken en staketsels. Niet geschikt voor zonnekloppers dus.

Het centrum van Vlissingen oogt niet zo mooi als dat van Middelburg. Wel veel winkels, Vlissingentavernes en restaurants, maar vooral door de winkelgalerij loop je snel doorheen. De haven is klein maar best gezellig en de appartementsgebouwen zijn er mooier en smaakvoller dan aan de eerste de beste Vlaamse kuststad.

Na twee dagen heerlijk wandelen en flaneren in rustmodus keer je vanuit Zeeland helemaal zen terug naar huis. De streek is misschien niet hip voor de moderne en jonge vakantieganger, maar is zeker een aanrader voor  40- en 50-plussers en jonge gezinnen. Die komen er op alle vlakken aan hun trekken: rust, stilte, strand, natuur, vriendelijke mensen, knusse stadjes en lekker eten.

Zeeland heeft alles om er een paar heerlijke dagen tussenuit te trekken. Wij keren zeker nog terug.

2 thoughts on “Reisverslag: Zen in Zoutelande in het mooie Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.