NLP voor dummies: je overtuigingen bepalen je geluk

NLPNLP, het Neuro Linguïstisch Programmeren, is eigenlijk ontstaan uit het bestuderen van mensen die gelukkig zijn en een succesvol leven leiden.

Het belang van overtuigingen in NLP

Een studie naar het geluk en het succes van deze mensen leidde tot een model van een vijftigtal patronen. Patronen die te maken hebben met de manier van praten, van denken en van omgaan met emoties.

Uit dit model ontstond NLP als de studie van onbewuste patronen en de manier waarop ze ons ‘talent’ om gelukkig te zijn, bepalen.

Je innerlijke dialoog is de weg naar geluk

Het modelleren van deze ‘onbewuste gelukspatronen’ kan leiden naar meer geluk en succes in ons leven.

Onze innerlijke dialoog of  de manier waarop we tegen onszelf praten, is daarbij heel belangrijk. Iedere dag denken we duizenden gedachten die elk op zich een ‘boodschap’ afgeven aan ons bewustzijn. Ze bepalen in hoge mate hoe we ons voelen en ons gedragen in de buitenwereld.

Die innerlijke dialoog bepaalt ons zelfbeeld. Overwegend negatief denken, zal onvermijdelijk leiden tot een negatief zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen. Overwegend positief denken leidt onvermijdelijk tot een positief zelfbeeld en veel zelfvertrouwen.

Heel wat overtuigingen worden onbewust bepaald door de ervaringen uit onze kindertijd. De conclusies die we uit die ervaringen hebben getrokken, bepalen nu nog in grote mate onze denk- en gevoelswereld.

Verander je denkwereld

NLP houdt zich echter niet bezig met  de oorzaken van beperkende overtuigingen die in de kindertijd ontstaan zijn en verder blijven ‘woekeren’ in ons onderbewustzijn.

NLP leert ons daarentegen om bewust te worden van onze innerlijke dialoog door  die beperkende NLPovertuigingen in kaart te brengen. En ze nadien om te polen naar ondersteunende overtuigingen die bijdragen tot meer geluk en succes in het leven.

Kernovertuigingen in NLP

Herken je de volgende beperkende overtuigingen bij jezelf? Ik plaats er een aantal suggesties naast als positieve tegenhanger.

Beperkend: Ik ben niet goed genoeg.
Ondersteunend: ik ben goed zoals ik ben en hou van mezelf.

Beperkend: Ik ben niet de moeite waard. Ik ben niet belangrijk.
Ondersteunend: Ik ben rustig, ontspannen en vol zelfvertrouwen.

Beperkend: Ik ben een slachtoffer. ik heb altijd pech.
Ondersteunend: Ik sta volledig in mijn kracht. Ik ben gerespecteerd.

Je kunt er vast en zeker zelf nog een aantal bedenken. Pool de negatieve meteen om in ondersteunende overtuigingen. Op die manier leer je meester te worden van je geest en krijg je meer controle over je leven.

Lees een boek of volg een workshop over NLP. Je kunt die overal in Vlaanderen of Nederland volgen. Neem het heft van je leven in eigen handen en ervaar de geweldige kracht van NLP.

Meer info:

www.nlp.be – www.nlp.nl

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.