Mahatma Ghandi: be the change you want to see in the world

Mahatma Ghandi was een van de meest invloedrijke spirituele leiders uit de geschiedenis van de mensheid. Zijn bekendste statement ‘Be the change you wish to see in the world is een van de meest gepubliceerde quotes ter wereld.

Geniet vanGhandi de 10 meest inspirerende spirituele statements van  Mahatma Ghandi. Laat ze diep in je onbewuste doordringen zodat ze je jouw leven en dat van anderen transformeren.

 

1. Verander je denken

Mahatma Ghandi: ‘Je moet zelf de verandering zijn die je in de wereld wilt zien‘.
Elke verandering begint van binnen in jezelf. Begin met je gedachten om te polen van negatief naar positief en ook je emoties zullen veranderen van slecht naar goed. Dit zal je daden beïnvloeden en betere daden zullen leiden naar een beter leven en een betere wereld.

2. Vergeef en laat los

Mahatma Ghandi: ‘Oog om oog maakt de hele wereld blind’.
Hou niet vast aan negativiteit. Het infecteert je ganse wezen. Laat alles los wat je stoort of je belemmert om gelukkig te zijn. Laat los en leef voluit.

3. Leef in het NU-moment

Mahatma Ghandi: ‘Ik wil niet weten wat de toekomst brengt. Ik ben bezig met het heden. God heeft me geen controle gegeven over wat komen zal.’
Ben je volledig bewust van het heden. Het is het enige moment dat je echt bewust kan beleven. Pieker niet over vroegere fouten of over wat de toekomst zou kunnen brengen.

4. Je zit zelf aan het stuur

Mahatma Ghandi: ‘Niemand kan mij kwetsen zonder mijn toestemming‘.
Wat je voelt en hoe je reageert op de wereld ligt volledig in je eigen handen. Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor wat er binnen in jezelf gebeurt. Creëer een schild van kracht rondom jezelf en laat niemand toe erin binnen te dringen. Woorden of daden van anderen zijn niet jouw verantwoordelijkheid. De enige kracht die je hebt, is die over jezelf. Word je daarom bewust van die kracht.

5. Zonder actie kom je nergens

Mahatma Ghandi: Eén gram praktijk is meer waard dan een ton theorie’.

Zonder actie kom je nergens. Succes is onmogelijk zonder actie. Maar neem geïnspireerde actie op basis van de doelen die je stelt voor je leven en de dromen die je wilt realiseren. Blijf op het juiste pad en keer terug als je verkeerd dreigt te lopen.

6. Volhard

Mahatma Ghandi:  ’Eerst negeren ze jou, dan lachen ze met jou, dan bestrijden ze jou. En dan pas win jij’.
Wanneer je je passie hebt gevonden, geef dan nooit op en wees volhardend. Geloof in jezelf en je doelen en geef nooit op. Wat anderen ook mogen denken of zeggen. Je kan alles bereiken als je maar volhardt.

7. We zijn allemaal mensen

Mahatma Ghandi: ‘Ik ben maar een eenvoudig mens, verantwoordelijk voor mijn dwalingen zoals elk ander sterfelijk wezen. Ik ben echter nederig genoeg om mijn fouten te erkennen en ze nadien te herstellen’.
We zijn allemaal mensen met beperkingen die in verbondenheid moeten leren van mekaar. Fouten maken is onze natuur. Aanvaard daarom wie je bent en leer van je fouten en die van anderen. Het is de enige manier om te groeien en een beter mens te worden.

8. Zie het goede in mensen en help ze

Mahatma Ghandi: ‘Ik kijk alleen naar het goede in anderen. Omdat ik weet dat ik zelf niet feilloos ben, erger ik mij niet aan de fouten van anderen’.
Je krijgt wat je geeft. Geef je negatieve kritiek over anderen, dan krijg je die zeker terug. Ben je liefdevol, vriendelijk en begripvol voor anderen, dan krijg je deze positieve gevoelens terug.
Door kritiek op fouten van anderen verlies je de connectie met jezelf. Leer daarom om anderen te aanvaarden zoals ze zijn en jezelf zoals je bent.

9. Wees verantwoordelijk en integer en wees altijd jezelf

Mahatma Ghandi: ‘Geluk ontstaat wanneer wat je denkt, zegt en bent met mekaar in harmonie zijn’.
De ultieme balans in je leven ontstaat wanneer je integer en authentiek bent en je je ware zelf ontdekt. Wanneer je gedachten, woorden en daden in in harmonie zijn met mekaar, zal je je vredig en krachtig voelen en in harmonie zijn met jezelf. Je houding en de manier waarop je dingen zegt, betekenen meer in communicatie met anderen dan de woorden die je uitspreekt.

10. Blijf groeien en evolueren

Mahatma Ghandi: ‘Voortdurende zelfontplooiing moet de norm zijn van je leven. Iemand die strikt vasthoudt aan zijn grote gelijk en zijn dogma’s, brengt zichzelf alleen maar schade toe’.
Leef met een open geest zodat je je kan inleven in de geest van anderen en hen kan begrijpen. Belemmer jezelf niet met je eigen  beperkende overtuigingen, durf ze te veranderen als ze je hinderen. Sta altijd open voor een beter en dieper begrip van jezelf en de wereld.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.