Keuzes bepalen je bestemming – deel 3

In deel 3 van deze blogpost vertel ik je meer over de vluchtige en schadelijke keuzes in je leven.

De keuzes die niet goed voor je zijn

Vluchtige keuzes brengen je in een sfeer van dagdromen en van gezellig nietsdoen.

Mensen met stress voelen snel de nood aan een portie ‘ontspanning’. Maar al te dikwijls wordt het een ‘instant-bevrediging die alleen maar leegte achter laat.

Verstand op nul en lekker achterover leunen in de luie zetel. Wat is het simpel om je te wentelen in je comfortzone.

Hier is op zich niets mis mee want we hebben allemaal wel eens nood aan de ‘vlucht in het niets’… Zolang je maar niet in de verleiding komt om voortdurend in je comfortzone te willen vertoeven.

We kiezen voor instant bevrediging als we :keuzes

 • Van een massage genieten
 • Naar een sportevenement kijken
 • Naar spannend entertainment kijken
 • Spannende romans lezen
 • Seks hebben
 • Alcohol drinken

Je zit in je comfortzone van ‘easy living’ en je wentelt je er heerlijk in rond.

Je bent passief en ondergaat alles.. Je kijkt tv, eerder dan zelf naar theater te gaan. Je luistert naar muziek, eerder dan zelf een instrument te bespelen. Je krijgt een massage, eerder dan zelf aan yoga of meditatie te doen,…

Er is een groot gevaar voor gewoontevorming zodat je niet meer uit je comfortzone weg wilt. Omdat het zo lekker aanvoelt, heb je zin om je er steeds opnieuw in te verliezen… Wat de meeste mensen helaas ook doen. Ze zijn niet meer weg te branden voor de tv of de bar.

Teveel in je comfortzone zitten is niet goed voor jou. ‘Quality time’ kan beslist geen kwaad als het dient om je batterijen opnieuw op te laden… Maar te veel ‘comfortzone’ laat je achter met een gevoel van leegte en verveling.

De keuzes die slecht voor je zijn

Iedereen heeft ondeugden, de ene al wat meer dan de ander. We komen het duiveltje in onszelf allemaal wel eens tegen : te veel eten, te veel drinken, roken, … Waarom doen we deze dingen? Weegt het plezier die ze ons verschaffen op tegen de pijn die er meestal op volgt? Gevoelens van schuld, frustratie, leegte, misselijkheid,…

keuzesSchadelijke gewoonten kunnen enorm verleidelijk zijn. Het is het verhaal van Adam en Eva in de tuin van Eden… Wat verboden is, heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen. De erfzonde! We zoeken ze op omdat we te zwak zijn om eraan te weerstaan, ook al zegt een stemmetje diep in onszelf hoe destructief ze wel zijn.

We kiezen voor destructieve keuzes als we :

 • Dronken worden
 • Naar stompzinnige tv-soaps kijken
 • Roddelen over andere mensen
 • Negatief denken en handelen
 • Dingen doen waarvoor we beschaamd zouden zijn om ze in het openbaar te vertellen

De ervaring maakt je mentaal onrustig en lichamelijk ziek.

Schadelijke keuzes trekken slecht gezelschap aan. Omdat weldenkende en positieve mensen het niet goedkeuren wat je doet, trek je soortgenoten aan. Roddel trekt roddeltantes aan. Negativisten trekken klagers aan…

Je verwerpt de mening van zij die het goed met jou menen.

De ervaringen ontwrichten je emotioneel en lichamelijk en je kunt niet meer om met de vaardigheden die je nodig hebt om belangrijke zaken aan te pakken en positieve doelen te stellen.

De boodschap van dit verhaal is dus duidelijk, zonder belerend te willen zijn of met het vingertje te willen wijzen. Niemand is perfect en we geven allemaal wel eens toe aan onze zwakheden. Meestal geen probleem, als je elke dag maar bewust blijft kiezen voor wat goed voor jou is. Wees daarom elke dag bewust de ‘waarnemer’ van je denken, je gedrag en de keuzes die je maakt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.