Keuzes bepalen je bestemming

Het herhaalt zich elke dag opnieuw. De eerste oogopslag bij het ontwaken. Meteen spuien onze hersencellen talloze gedachten als een waterfontein onze geest binnen. En vanaf dat moment is er geen houden meer aan : we denken duizenden gedachten per dag die telkens opnieuw leiden tot honderden keuzes  die uiteindelijk onze bestemming in het leven bepalen.

keuzesWat die bestemming is, hangt af van je gedachten… En van de vele keuzes die je maakt. Doe je werk waar je bewust voor gekozen hebt of zit je in een keurslijf van een kantoorbaan waar je niet uit weg kunt omdat je nu eenmaal geld moet verdienen ?

 

Of hoe zit het met je hobby’s ? Kies je voor een gezonde geest in een gezond lichaam of beperkt het zich elke dag tot de luie zetel voor de beeldbuis?

De manier waarop je die keuzes maakt, zegt veel over hoe je in het leven staat. Welke zin geef je aan je leven ? Aan je werk ? Aan je vrije tijd ? En hoe doe je dat ?

De drie opties

Welk werk je ook doet, welke hobby je ook mag beoefenen of waaraan je een vrije dag ook mag besteden … Steeds heb je de keuze tussen drie opties.  En die dagelijkse optelsom bepaalt je uiteindelijke bestemming. Je doet altijd iets waarmee je :

  • Jezelf verbetert
  • Je min of meer dezelfde blijft
  • Jezelf schade berokkent

Kijk simpelweg naar alles wat je doet en zegt en je zult zelf het antwoord vinden: in de boeken die je leest, in de vrienden die je hebt, in het werk dat je doet,… Sommige keuzes zullen je verheffen en andere zullen je schade berokkenen. Lichamelijk, mentaal, emotioneel of spiritueel.

Maar de meeste keuzes die mensen maken, zweven ergens in de “neutrale zone” : ze helpen hen niet vooruit en ze doen ook geen schade. Het zijn de keuzes van de middelmaat. Vul je leven met middelmatige ervaringen en je krijgt  een ‘middelmatige’ bestemming in je leven.. Het is de Wet van Aantrekking die dag en nacht aan het werk is.

Elke dag nemen we tientallen beslissingen: van wat we eten, tot de boeken of kranten diekeuzes we lezen, de media die we bekijken of beluisteren, de gesprekken die we voeren en de gedachten die we denken… Veel van deze keuzes lijken misschien onbetekenend, maar het verschil zit hem in de details. Want samen maken ze de dagelijkse kwaliteit van ons leven uit.

We hebben ook niet steeds de zelfdiscipline om de juiste keuzes te maken. We weten intrinsiek wel wat goed voor ons is, maar het is soms zo moeilijk om ervoor te kiezen.

De neutrale keuzes zijn de meest eenvoudige omdat ze jou in je comfortzone houden. Ze vragen weinig energie, berokkenen je geen wezenlijke schade en ze voelen veilig en plezierig aan.

Elke dag telt er 24

Niemand die op deze aardbol rondloopt, weet exact hoeveel tijd hij ter beschikking krijgt om zijn leven te leiden. Wat we wel weten, is dat we elke dag 24 uur krijgen om zelf te beslissen wat we ermee aanvangen.

Werken om succes te hebben, kan er een wezenlijk onderdeel van zijn. Maar zelfs dekeuzes meest ambitieuze en harde werker heeft dagelijks minstens een paar uur  ontspanning nodig om de batterijen opnieuw op te laden. En om iets anders te doen dan werk. Maar wat is dat “iets anders” ? Welke keuzes kunnen wij maken om ook van vrije tijd een “zinvolle” tijd te maken?

Voor alles wat je denkt en doet, heb je 3 verschillende keuzes

Wat deze keuzes zijn, lees je in een volgende blogpost.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.