Boekrecensie: Jack Canfield leert je de succescode voor je leven

Jack Canfield is een Amerikaanse succescoach en auteur van bestsellers als De Kracht van Focus en De SuccescodeHij werkte tevens mee aan The Secret en is ook auteur van de Chicken Soup for the Soul, de succesrijke boekenseries waarvan er wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht werden.

De formule in het boek De Succescode is eenvoudig : doe meer van wat werkt en doe minder van wat niet werkt en train dit nieuw gedrag tot je resultaat behaalt.

De SuccescodeJack Canfield, Bob Proctor, Joe Vitale, Michael Beckwith… Dankzij het wereldwijde succes van het boek The Secret kregen de filosofische principes van deze Amerikaanse life coaches wereldwijd succes. De Wet van Aantrekking werd in een mum van tijd onderwerp voor duizenden workshops, boeken en seminars over de ganse wereld.

Ook De Succescode van Jack Canfield gebruikt de Wet van Aantrekking als basis. Maak je alvast op voor staaltjes psychologische wijsheden van de bovenste plank. Hier zijn de belangrijkste principes uit het boek van Jack Canfield.

Doe je eigen push-ups

Je eigen ‘push-ups’ kan je niet door iemand anders laten doen. Die moet je zelf doen als je in conditie wilt blijven. Of het nu over lichaamsoefening, meditatie, lezen, studeren, doelen stellen, welstand opbouwen,… gaat, je zult het allemaal zelf moeten doen.

Niemand anders kan of zal het in jouw plaats doen. Spirituele boeken kunnen je de weg wijzen als een soort GPS van het leven, maar je zal wel zelf de wagen moeten besturen. Je kan de succesprincipes leren, maar je zal ze zelf moeten toepassen door dagelijkse inzet en training… En de beloning zal meer dan de moeite waard zijn.

Neem 100% verantwoordelijkheid

Stop ermee om antwoorden buiten jezelf te zoeken. Verzin geen excuses meer omdat je nog niet de resultaten hebt behaald die je zou willen. Om volop succes te krijgen in het leven en alle dingen te bereiken die je wenst, moet je de volle verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Met niets minder dan dat kan je het doen.

De succescode: zie je doel helder voor ogen

Zonder helder doel voor ogen dwaal je gemakkelijk af van de weg die je moet volgen. Het is zo gemakkelijk om afgeleid te worden door omstandigheden van buitenaf en daardoor weinig of niets te bereiken. Focus en doelgerichtheid zijn dan ook van primordiaal belang. Doelgericht zijn betekent: doen wat je graag doet en doen waar je goed in bent.

Maak een ‘ik wil’-lijstje

Eén van de gemakkelijkste manieren om voor jezelf duidelijk te maken wat je echt wil bereiken, is de volgende oefening. Maak een lijst van 30 zaken die je op korte termijn wil doen, 30 zaken die je wil hebben en 30 zaken die je wil doen vooraleer je afscheid neemt van deze planeet.

We moeten absoluut weten wat we willen in het leven om enige kans te maken om het ook te krijgen.

Wanneer je weet waar je heen wilt en je neemt elke dag stapjes in de juiste richting, kom je uiteindelijk op je bestemming. Beslis wat je wilt, schrijf het neer, evalueer constant en doe elke dag iets dat je dichter bij je doelen brengt.

18/40/60

Ken je de 18/40/60-regel ? Wanneer je 18 bent, maak je je zorgen over wat iedereen denkt over jou. Met 40 geef je geen zier om wat anderen van je denken. Wanneer je 60 bent, kom je tot de vaststelling dat niemand sowieso aan jou heeft gedacht.

Ben je hierdoor verrast? Meestal denkt niemand iets over jou. Simpelweg omdat iedereen het te druk heeft met de eigen zorgen en levensvragen. En wanneer anderen überhaupt al iets over jou denken, vragen ze zich eigenlijk af wat jij over hen denkt.

Denk hier eens over na : al die tijd die je ooit verspild hebt door je zorgen te maken over wat anderen van je ideeën, doelen, kleding, haar, huis,… denken, kon eigenlijk veel beter besteed worden aan aandacht voor je eigen doelen en doen wat nodig was om ze te bereiken.

99% is onvoldoende

In de dagelijkse disciplines van succesvolle mensen geldt de ‘geen uitzondering’-regel. Eens ze zichzelf voor de volle 100% toewijden aan een taak of doel, is er geen weg terug. Excuses zijn simpelweg geen optie.

Waar heb jij jezelf aan toegewijd? Mediteren bij zonsopgang? Dagelijks een eindje joggen? Stoppen met roken of drinken? Een dieet gaan volgen? Wat het ook is, maak de afspraak met jezelf om er voluit voor te gaan tot je doel bereikt is. Doe dagelijks wat nodig is… en wijk er nooit van af.

Een nieuw pakket gewoonten en disciplines

Je kunt niet alles meteen bereiken. Maar wanneer je elke dag een stapje verder zet, bouw je na een tijd nieuwe gewoonten en disciplines op. Die zullen je helpen om te bereiken wat je werkelijk wilt. Denk eraan : alles wat waardevol is, vergt tijd ! Er bestaan geen ‘snelle’ succesnummers in het leven.

Meer info over Jack Canfield vind je op www.jackcanfield.com.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.