Is informatie-overload de vijand van innerlijke vrede?

Ben jij ook zo iemand die het zalig vindt om heel ontspannen in de tuin een boek te lezen? Lekker glaasje wijn bij de hand, in en schaduwrijk plekje maar met de zon toch binnen handbereik? Is dit het summum van innerlijke vrede voor jou?

Ver weg van de drukte aan zonnige stranden waar het massatoerisme welig tiert, maar alleen maar zorgt voor veel lawaai ? Want de wereld rondom ons wil nu eenmaal dat we pret maken op vakantie.

Introvert versus extravert: kan innerlijke vrede voor beiden?

Indien je beantwoordt aan de bovenstaande beschrijving is de kans groot dat je bij de groep van de introverten hoort. Een groep die het steeds moeilijker krijgt met de informatie-overload die ons door de maatschappij wordt opgedrongen. En die innerlijke vrede voor de mens in het gedrang brengt.

depressieToeterende auto’s in files en snorrende bromfietsen in het verkeer. Keiharde muziek bij de buur, geruzie en oeverloos geklets op het werk en ga zo maar door. Storend lawaai dat nog versterkt wordt door een indigestie aan informatie op tv, radio, kranten, internet, Facebook, … Wie introvert is, heeft hier meestal het meeste last van.

Zij hebben de neiging tot isolement omdat ze veel nood hebben aan rust en meestal geen boodschap hebben aan drukdoenerij. Hoewel ze drukke plaatsen zoals recepties, feesten en fuiven zullen vermijden, zijn ze echter niet noodzakelijk verlegen of asociaal.

Introverten hebben gewoon minder nood aan  stimuli want innerlijke rust ervaren zij meestal als het ‘hoogste goed’.

De gezellige drukte van de extraverten

Onze huidige samenleving lijkt wel ontworpen voor extraverten. Alsof ze meer thuishoren in een wereld van ‘honderden stimuli per seconde’. Verwerken zij de informatie-overload dan beter dan de introverten?

Misschien wel, maar ze zijn wel een risicogroep die meer en meer bedreigd wordt door chronische stress, burn-out en depressie.  Ze lijken minder nood te hebben aan rust en stilte om de batterijen opnieuw op te kunnen laden. En de prijs die ze daarvoor betalen, is meestal hoog.

Een rustig etentje, een leuk gesprek, een wandeling in de natuur of een uurtje luisteren naar klassieke muziek. Het zijn rustpunten waarvan introverten intens kunnen genieten, maar waar extraverten ‘geen tijd’ voor blijken te hebben. Want alles moet snel gaan, maar onvermijdelijk ook oppervlakkiger en, nog erger, banaler.

Yin en yang in deze wereld

MeditatieToch lijkt de slinger stilaan om te slaan. Workshops over meditatie, yoga en mindfulness rijzen als paddenstoelen uit de grond en bewijzen daarmee de grote nood aan inkeer, rust, stilte en bezinning. Alsof de verstoring van Yin en Yang dringend aan een herstel van het evenwicht toe is.

Rust, stilte en harmonie zijn nochtans sleutels tot geluk en welzijn én een bron van creativiteit waaruit geput kan worden om deze wereld beter te maken. In stilte en afzondering worden immers de creatiefste ideeën geboren. Niet in het massadenken dat tot waanzinnige toestanden in de wereld leidt.

Een keerpunt voor de wereld?

Wordt dit een keerpunt die cruciaal zal blijken te zijn voor de toestand van onze wereld? Of blijft onze Westerse cultuur zich laven aan prestatiedrang, drukte, snelheid en lawaai om te ontsnappen aan stilte, inkeer en bezinning? Dan zullen zelfmoordcijfers helaas blijven pieken en burn-out, depressie en agressie de trieste symptomen blijven van een dolgedraaide maatschappij.

De weg naar stilte, harmonie en innerlijke vrede gaat niet over rozen, maar het is de enige weg naar een wereld van vrede, liefde, begrip en respect voor mekaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.