Hoe stress uit je leven te bannen met Silva-meditatie?

Silva-meditatie dankt zijn naam aan Dr. José Silva, een Amerikaan uit Texas die in de vorige eeuw wetenschappelijk onderzoek deed naar de werking van hersengolven. Hij ontdekte dat onze hersenen in meditatieve toestand alfa-golven produceren die stress drastisch kunnen verminderen. Zijn bestseller Alfa-training verkocht wereldwijd meer dan 12 miljoen exemplaren.

Stress bestrijden met Silva-meditatie

In onze prestatiegerichte maatschappij lijden duizenden mensen onder het stress-syndroom. Ze kunnen de vele uitdagingen van het leven niet meer aan omdat er van hen veel te veel verwacht wordt. De kunst is om te leren hoe  efficiënt met stress om te gaan en dit kan Silva-meditatie jou leren.

80% van alle ziektes zijn gerelateerd met stress. Het tast je immuunsysteem aan en kan je ziek maken. Stress is echter alleen negatief wanneer je ze niet de baas kunt. “Goede” stress motiveert je en geeft je energie om actie te ondernemen. “Slechte” stress maakt je inactief en vreet je energiereserves aan.

Je reactie op stress is gebaseerd op je manier van denken, geloven en reageren. Stress brengt spierspanning teweeg en maakt je ademhaling onrustig. Deze reacties in je lichaam zorgen voor de “Fighter flight”-response: de neiging om te vluchten van datgene wat je denkt niet aan te kunnen.

De meeste stress ontstaat echter door emotionele factoren zoals eenzaamheid, afwijzing, relationele problemen, verdriet,… Deze emoties hebben meestal hun oorzaak in het verleden en hebben te maken met je kindertijd.

Angst en woede: de stress-emoties

De twee belangrijkste emoties die stress veroorzaken zijn angst en woede. Wanneer angst ontstaat, krijg je de neiging om in je schelp te kruipen en weg te vluchten van datgene wat je angst inboezemt.

Stress kan echter ook tot woede lijden. Een gevaarlijke emotie die verschrikkelijke vormen kan aannemen in onze samenleving: verkeersagressie, partnergeweld, kindermishandeling, vechtpartijen,…

De techniek

De emoties uit het verleden die bepalen op welke manier je op stress-situaties reageert, meditatiehebben te maken met je kindertijd. Daarom is het goed om je bij het opkomen van stress onmiddellijk af te vragen wat deze emotie kan veroorzaken. Vraag je ook af hoe je het best met deze situatie kunt omgaan. Wees dus vooral een waarnemer van jezelf als eerste stap naar bewustwording.

Voel je stress opkomen? Stop dan, sluit je ogen en adem diep in en uit. Zeg “Relax” en tracht de situatie onder controle te krijgen.

Lees dan het boek Alfa-training en ga de technieken oefenen tot je de Silva-meditatie beheerst. Ga dan dagelijks in alfa-niveau om tot rust en ontspanning te komen. Het zal wonderen doen in je leven en stress zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Focus alleen op wat je wilt

Denk positief en alleen aan de dingen die je verlangt. Negatief denken is denken aan de dingen die je niet wilt of verlangt. Ban alle negatieve gedachten uit je geest want anders worden die gedachten gemanifesteerd in je leven.

Druk op een geestelijke ‘delete-knop’ bij elke negatieve gedachte die in je geest opkomt en vervang ze door een positieve affirmatie. Denk aan geluk, overvloed, vreugde, succes … en je zult deze dingen manifesteren in je leven.

Iedere dag gaat het mij in elk opzicht beter, beter en beter is een heel krachtige affirmatie die je elke dag meermaals in gedachten tegen jezelf zou moeten zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.