Hoe kun je iemand helpen met een depressie?

Wanneer iemand die je heel nabij is met een depressie worstelt, kan je je heel machteloos voelen omdat je niet weet hoe ermee om te gaan.

We hebben allemaal wel eens een periode waarin we ons wat down voelen en het niet erg meer zien zitten. Na een dag of twee behoort dit dipje meestal tot het verleden en voelen we ons mentaal opnieuw sterk genoeg om er tegenaan te gaan. Heel anders is het met chronische depressie.

Omgaan met iemand die chronisch depressief is, lijkt moeilijk en dat is het ook. Toch zijn er liefdevolle manieren om een helpende hand te bieden die veel meer kan betekenen dan een schuchter bemoedigend schouderklopje.

Depressie is namelijk een medische aandoening die kan verholpen worden. Naast een medische behandeling kunnen ook veel liefde en een luisterend oor wonderen doen. Zoek daarom zeker eerst medische hulp en volg daarnaast de volgende 9 waardevolle tips die je zullen tonen hoe je mensen met een depressie op een zinvolle manier kunt helpen.

Tip 1 – Ondersteun de medische behandeling
Indien de medische behandeling antidepressiva voorschrijft, kun je ervoor zorgen dat de patiënt ze ook daadwerkelijk inneemt. Als hij beseft dat depressie een medische aandoening is, zal hij ook sneller geneigd zijn om zijn medicatie zorgvuldig in te nemen. Begeleid dit proces met veel liefdevolle toewijding en geduld.

Tip 2 – Ondersteun positieve stapjes
depressieEen depressief persoon heeft soms zelfs geen zin om uit zijn bed te komen. Bemoedig hem daarom om kleine doelen te stellen door hem bijvoorbeeld op te laten staan om een tas koffie te drinken. Probeer hem warm te krijgen voor een activiteit waarvan hij geniet, ook al is het maar voor een momentje. Werk met kleine ‘overwinningen’ naar een groter doel. Kleine stapjes leiden naar grote resultaten.

 

Tip 3 – Blijf de persoon steunen
Hoe graag een persoon met een depressie zich ook isoleert van alles en iedereen omdat hij zichzelf als een ‘last’ ervaart voor anderen. Laat dit niet toe en blijf in contact met veel liefdevolle aandacht en geduld.

Tip 4 – Blijf ijveren voor een gezonde levensstijl
Zorg dat de persoon in kwestie voor zichzelf blijft zorgen door gezond te eten, goed te slapen en voldoende te bewegen. Wandel een eindje met hem in de natuur en de gezonde buitenlucht. Leer hem indien mogelijk de voordelen van meditatie of yoga kennen. Maar doe dit stapsgewijs en zonder druk op te leggen.

Tip 5 – Help hem om positief te blijven denken
Positief blijven denken lijkt voor een depressief persoon  simpelweg onmogelijk. Hij bevindt zich depressienamelijk in een vicieuze cirkel van negativiteit en hulpeloosheid  en ervaart het bestaan dikwijls als zinloos. Bekijk samen een leuke film, luister naar mooie en vrolijke muziek, maak een wandeling,… Help hem zo stapsgewijs zijn geest te herprogrammeren van negatief naar positief.

Tip 6 – Verander de dagelijkse routine
Een verandering van omgeving kan wonderen doen: trek er een weekendje op uit of neem de depressieve persoon mee op een trip buitenshuis naar een plaats waar hij van houdt.

Tip 7 – Zeg de juiste dingen
Je kan je afvragen wat je in hemelsnaam moet of niet mag zeggen tegen een persoon met een depressie. Het volgend lijstje kan je hierbij helpen.

Zeg:

  • Je bent niet alleen. Ik ben er altijd voor je. NIET: Veel mensen zijn depressief en je bent dus niet de enige.
  • Er is hoop en ik kan je daarbij helpen.NIET: Verman je en wees sterk.
  • Laat mij helpen. Wil je een knuffel? Wil je erover praten? NIET: Stop met je zelfmedelijden.
  • Ik help jou er doorheen. NIET: Je moet sterk zijn er er zelf over heen komen.
  • Je betekent veel voor mij en ik hou van jou. NIET: Het leven is een rotzooi. Geen wonder dat je depressief bent.
  • Depressie is een medische aandoening die te genezen is. NIET: Je hebt geen medische hulp nodig, na regen komt zonneschijn.
  • Je hebt het recht om je goed te voelen en voor jezelf te zorgen. NIET: Wees een beetje minder zelfzuchtig, je bent niet de enige persoon met noden.

Tip 8 – Moedig hem aan om te praten en zijn gedachten en emoties te uiten
depressieIemand met een depressie kan moeilijk zijn gedachten en gevoelens uiten. Moedig hem aan om dit toch te doen door een glimlach, een knuffel en te luisteren met veel geduld. Gebruik alleen open vragen waarop hij meer dan met JA of NEEN moet antwoorden. Maar oordeel niet over zijn antwoorden en dring je eigen mening niet op. Hij zal je ‘niet-oordelend’ luisteren heel erg gaan waarderen en zich meer en meer openstellen.

 

 

Tip 9 – Informeer je over de oorzaken en behandelingen van depressie
Depressie heeft een invloed op de hele omgeving van de patiënt. Lees daarom boeken over de oorzaken van depressie of praat erover met deskundigen. Zo kom je er veel meer over te weten en kun je ook beter helpen.

Hulp zoeken kan ook. Meer info op www.stressmanagement.be.

 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.