Boekrecensie: Hoe kun je gelukkig leven zonder zorgen?

Niemand heeft genoeg energie om dagelijks het gevecht aan te gaan met problemen en tegelijkertijd een gelukkig en opwindend leven te leiden. Dale Carnegie toont je in zijn boek hoe je gelukkig kunt leven zonder zorgen.

Je voortdurend zorgen maken, vreet energie en vernietigt je gezondheid. Je zult dus een fundamentele keuze moeten maken : doorgaan met je over alles en nog wat zorgen te maken of  leren om die bezorgdheid van je af te gooien door te leven in het moment.

Leven in het NU = gelukkig en zonder zorgen

Dale CarnegieIn zijn boek Leef gelukkig zonder zorgen leert auteur Dale Carnegie ons hoe we moeten leven in het NU, omdat dit het enige moment is waarop we echt kunnen leven. Van zonsopgang tot zonsondergang krijgt elke mens iedere dag opnieuw de kans om zijn eigen leven te leiden en die keuzes te maken die het leven zin geven.

Stel jezelf de volgende vragen :

 • Besteed ik veel tijd aan gepieker over de toekomst of het verleden of verlies ik mij dagelijks in dagdromen over de toekomst ?
 • Vergal ik al te dikwijls de vreugde van het moment door spijt of schuld te voelen over zaken die in het verleden gebeurd zijn, maar waaraan niets veranderd kan worden?
 • Ontwaak ik ‘s morgens met de vaste wil om het maximum te halen uit de volgende 24 uur die mij geschonken worden?
 • Kan ik meer uit mijn leven halen door dag per dag en moment per moment te leven en concrete stapjes vooruit te zetten ?

Wanneer zal ik ermee starten om dit te doen? Volgende week? Morgen… Vandaag? Nu?…

Durf te beslissen!

Auteur Dale Carnegie stelt dat 50% van alle zorgen onmiddellijk zouden verdwijnen indien we in staat zouden zijn om heldere en duidelijke beslissingen te nemen. Nog eens 40% zou verdwijnen vanaf het moment dat die beslissing wordt uitgevoerd.

Niet overtuigd? Volg dan de volgende 4 stappen om 90% van al je zorgen uit je leven te bannen:

 1. Schrijf duidelijk neer waar je je zorgen over maakt
 2. Schrijf neer wat je er zou kunnen aan doen
 3. Beslis wat je eraan zal doen
 4. Start onmiddellijk met actie te ondernemen

Kennis wordt pas kracht wanneer ze toegepast wordt ! Het doel van dit boek is om je dit duidelijk te maken en je de weg te tonen om daadwerkelijk actie te ondernemen.

Het antwoord op vermoeidheid

Voorkom vermoeidheid en zorgen door te “rusten vooraleer je moe bent”. Dit is het enige antwoord op vermoeidheid : relax, relax en relax… En leer te ontspannen terwijl je aan het werk bent.

Hoe doe je dat ?

Ontspan tijdens dode momenten van je dag. Ontspan, adem diep en rustig of mediteer een poosje. Werk zoveel mogelijk in een comfortabele houding. Rechte rug, ontspannen schouders, diepe ademhaling.

 • Doe een regelmatige check-up tijdens de dag:
 • Voel ik stress en waarom?
 • Zit mijn ademhaling goed?
 • Zijn mijn nek en schouders ontspannen?

Zo niet, pauzeer en herbron jezelf een paar minuten. Sluit je ogen en herstel je ademhaling. Je zal ervan versteld staan hoe goed het je verder helpt.

Wat anderen (niet) denken over jou

Vergis je niet : andere mensen zijn niet bezig met wat ze van jou denken, maar denken de ganse dag vooral na over zichzelf. Zij maken zich doorgaans veel meer zorgen over eigen kwaaltjes dan over ernstige problemen van anderen. Stop dus met je zorgen te maken over wat anderen van jou denken.

Verspil er geen tijd aan, maar stroop de mouwen op en ga zelf aan de slag. Onderneem actie en werk aan je eigen doelen : een beter medicijn tegen alle zorgen bestaat er niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.