Hoe kun je een burn-out vermijden of er vanaf komen?

Dokter Luc Swinnen is arts en sinds meer dan 20 jaar bedrijfsconsulent en coach in verband met burn-out en stress. Hij publiceerde reeds vele artikels in nationale en internationale tijdschriften en is een gegeerd spreker op congressen en gast in diverse tv-programma’s.

Luc Swinnen is deskundig in stressmanagement, het behandelen van burn-out en het aanleren van de juiste denktechnieken via onder andere NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Hij schreef de zeer geprezen boeken De kleur van Stress en Stress is geen probleem.

Meer info over hem, zijn boeken en zijn cursussen vind je op www.differentgroup.eu.

burn-outVooral het boek BURN-OUT is een bestseller in Vlaanderen en Nederland. Begrijpelijk als je weet dat ongeveer 15% van de Belgische en Nederlandse beroepsbevolking last heeft van ernstige of minder ernstige burn-out-klachten. Mensen die ‘s avonds leeg en uitgeput van hun werk thuis komen en in de sofa ploffen. En er tegenop zien om  de volgende dag opnieuw naar hun werk te vertrekken.

Symptomen van burn-out

Mensen met een burn-out haken af omdat ze niet meer mee kunnen in onze prestatiemaatschappij. Ze kunnen of willen niet meer voldoen aan de hoge eisen die op de werkvloer gesteld worden.

Ze krijgen vluchtgedrag op het werk, hebben veel kritiek op collega’s en vertonen een groot gebrek aan energie en creativiteit. Ze worden overmand door een gevoel van hulpeloosheid en zelfs hopeloosheid.

Bore-out bestaat ook

Een tweede fenomeen is debore-out, familie van de burn-out, maar vooral herkenbaar bij werknemers die zich dood vervelen omdat ze elke dag opnieuw steeds hetzelfde werk moeten doen.

De symptomen zijn dezelfde: een leeg gevoel dat hen dagelijks naar de keel grijpt en hen zin in het leven ontneemt. Mensen met een bore-out hebben het gevoel dat ze niets meer voorstellen en eigenlijk overbodig zijn op de werkvloer.

Het boek van Luc Swinnen kan mensen helpen die te kampen hebben met alle vormen van burn-out of bore-out. Het bevat praktische tips en technieken om de symptomen tijdig te herkennen en een stappenplan om het probleem grondig en efficiënt aan te pakken.

Burn-out en bore-out zijn fenomenen die een heel negatieve impact hebben op de sfeer op de werkvloer en tevens  leiden tot een groot ziekteverzuim bij werknemers. Ook op emotioneel en relationeel vlak heeft het dikwijls vernietigende gevolgen.

Het boek van Luc Swinnen kan je de weg tonen naar bevrijding en genezing van het probleem.

Meer info krijg je op www.stressmanagement.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.