Heerlijk proeven in de champagnestreek

Voor de derde keer trokken wij voor een driedaagse trip naar de champagnestreek. En voor de derde keer kozen we ook het mooie Reims als uitvalsbasis voor ons bezoek.

De champagnestreek kent drie bekende regio’s: de Montagne de Reims, de Côte de Blancs en de Vallée de la Marne. Bij ons eerste bezoek in 2013 reden wij rond in de Montagne de Reims, in 2015 was de mooie Côte de Blancs aan de beurt en dit jaar trokken wij door de schilderachtige heuvels van de Vallée de la Marne.

Logeren in Reims

Kathedraal ReimsOnze residentie voor twee overnachtingen was het Mercure hotel Parc des Expositions, een viertal km van het centrum van Reims verwijderd. Het Golden Tulip hotel L’Univers was onze verblijfplaats voor de eerste twee trips, maar dit hotel was reeds volgeboekt.

Hotel L’Univers bevindt zich overigens op een boogscheut van de promenade van Reims met de vele sfeervolle terrasjes en restaurants. Bezoek je Reims in de zomervakantie, mis dan zeker ’s avonds het prachtige lichtspektakel aan de kathedraal niet. Een schitterende muzikale evocatie van de bouw van deze imposante kathedraal, die ook binnenin meer dan een bezoek waard is.

Vooraan de promenade, aan het kruispunt met de Boulevard Foch, bevindt zich brasserie Excelsior waar je kunt dineren in de prachtige tuin.  Een absolute aanrader want het eten is er verrukkelijk en de service correct en vriendelijk.

Bezoek aan een vermaard champagnehuis

In het hotelarrangement was een bezoek aan het wereldbekende champagnehuis POMMERY-VRANKEN begrepen, gelegen in een prachtig domeinPommery-Vranken in het hartje van Reims. De rondleiding in de imposante kelders was meer dan de moeite waard. Je komt er heel wat te weten over de geschiedenis van het vermaarde champagnemerk en het productieproces van de godendrank. Na het bezoek krijg je er een heerlijk proevertje van de subtiele champagne bovenop.

Een vorig bezoek aan de kelders van Veuve Cliquot viel ook best in de smaak, maar bij nader inzien opteren we toch eerder voor de zeer hartelijke ontvangst en kundige gidsbeurt in het Pommery-Vranken-domein.

In Reims kun je overigens een bezoek met rondleiding plannen aan vele vermaarde champagnehuizen.

Onweerstaanbare charme van de wijnboeren

Een bezoek aan de plaatselijke champagneboeren maakt deel uit van de onweerstaanbare charme van een rondrit doorheen de streek. Niet alleen word je overal heel vriendelijk en gastvrij ontvangen (zeker de Belgen), maar de meesten nemen ook uitgebreid de tijd voor een proeverij van alle champagnes die ze in hun aanbod hebben. Voor wie de wagen bestuurt, is het dus wel even oppassen geblazen! Hij of zij zal het helaas bij ‘sober proeven’ moeten laten.

In Montagne de Reims worden vooral champagnes gemaakt van overwegend pinot noir en in mindere mate pinot meunier. De chardonnay-druif is er op de uitgestrekte velden veel minder te vinden dan in de Côte de Blancs en de Vallée de la Marne. De pinot noir-druif geeft aan deze champagnes zijn volle smaak, met veel karakter en structuur.

Het blijft een kwestie van smaak, maar persoonlijk vind ik champagnes uit deze streek de lekkerste. Wij bezochten hier onder meer de huizen Stephane Herbert in Rilly-la-Montagne en Leclere-Pointillart  in Ecueil. Beiden vervaardigen verrukkelijke en smaakvolle champagnes voor een lekker prijsje van €14-€16 per fles. Veel waar en kwaliteit voor je geld dus!

In de lager gelegen côte de Blancs overheerst de chardonnay-druif. Hier vind je vele champagnes die 100% chardonnay bevatten. Die geven de champagnes hun frisse en subtiele smaak met veel zuren. Overigens een heerlijke aperitief-champagne. Bewonder hier ook de uitgestrekte wijnvelden en hou onderweg zeker even halt voor een prachtige wandeling. Hier kochten wij vooral champagne  bij Guy Larmandier in Vertus, bij Denis Champion in Bergères-les-Vertus en bij een hele lieve dame in Cramant, overigens twee dorpen met het grand cru-label van champagne.

champagnestreek

Dit jaar trokken wij dan naar de schilderachtige Valléé de la Marne (wat is Frankrijk toch een mooi land!) voor ons derde bezoek aan deze heerlijke streek. Hier overheerst de pinot-meunier-druif, overwegend samen gebruikt met chardonnay. De pinot noir-druif is hier veel minder te vinden. Pinot meunier geeft een fruitige toets aan de champagnes en zijn ook eerder te degusteren als aperitief. Hier kochten wij heerlijke champagne voor zowat € 14 in de dorpen Damery en Chântillon-sur-Marne (bij een super vriendelijk en gastvrij bejaard koppel van 80 jaar).

Grand cru en premier cru-dorpen

champagnedruif

Wat je zeker ook moet weten om goed voorbereid naar de champagnestreek te trekken: er zijn 17 grand cru-dorpen die zich eigenaar van de ‘beste terroirs’ mogen noemen. Wil dit zeggen dat zij de beste champagnes maken? Niet noodzakelijk, want het blijft overwegend een kwestie van smaak. Waar je wel zeker van bent, is de topkwaliteit van de champagne in deze dorpen die zonder onderscheid een hoge score van 100 krijgen.

De Grand Cru-dorpen zijn: Cramant, Avize, Oiry, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ambonnay, Bouzy, Louvois, Beaumont-sur-Vesle, Mailly, Verzenay, Verzy, Sillery, Puisieulx, Aÿ, Tours-sur-Marne en Chouilly (enkel voor Chardonnay).

Daarnaast telt de volledige champagnestreek 41 premier cru-dorpen met kwalitatief iets minder begenadigde terroirs (hoewel?). De bekendste zijn Bergères-les-Vertus, Cumières, Champillon, Dizy, Vertus, Rilly-la-Montagne, Tauxières, Trépail en Voipreux. De overgrote meerderheid van de andere dorpen biedt de ‘gewone’ cru.

champagneDe champagnestreek heeft een onweerstaanbare charme, niet alleen door de heerlijke proeverijen van deze wereldvermaarde godendrank. Maar ook door de vriendelijke gastvrijheid van de plaatselijke wijnboeren die je nagenoeg overal ontvangen met een ongedwongen charme die eigen is aan deze prachtige Franse streek. Op een drietal uurtjes ben je met de wagen in Reims, de ideale uitvalsbasis voor een avontuurlijke driedaagse tocht. Vooral omdat je hier ook ’s avonds de sfeer kunt opsnuiven van het bruisende stadscentrum.

Een tip: bezoek ook zeker Epernay en de Avenue de Champagne. Het is het kloppende hart van de champagnestreek, gelegen tussen de Marne en de heuvels. Een uiterst sympathiek stadje dat je kunt bezoeken tijdens een dagtrip of  ook kunt kiezen als verblijfplaats voor je rondreis.

Een reisje naar de champagnestreek zorgt ook nadien voor de slagroom op de taart die andere reizen je niet kunnen bieden… Want je komt thuis met een koffer vol heerlijke en feestelijke drank waarvan je nog lang nadien met vrienden en familie kunt genieten… Maar wees verstandig… Geniet maar drink met mate!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.