Hangt je zelfbeeld ook af van de mening van anderen?

De wachtkamers van de psychische hulpverlening zitten vol met mensen met een te laag zelfbeeld. Ze zijn meestal ook makkelijke doelwitten voor diverse vormen van depressie, burn-out en andere mentale problemen. Van voortdurend negatief te denken over jezelf word je immers niet vrolijk of gelukkig.

Wat is de oorzaak van een te laag zelfbeeld?

zelfbeeldMensen met een laag zelfbeeld komen veel te weinig op voor zichzelf omdat ze een haast ziekelijke behoefte hebben aan bevestiging van anderen. Ze zijn er steeds op uit om het anderen naar de zin te maken en hopen zo door hen aanvaard te worden.

Deze houding is echter een pure vorm van zelfsabotage. Want op die manier verliezen ze alle contact met zichzelf.

Uit angst om afgewezen te worden durven ze nooit uitkomen voor hun mening. Aanvaard worden kan immers enkel als je het anderen naar de zin maakt. Wat anderen over hen denken, is dus veel belangrijker dan wat ze van zichzelf denken. Een tragische vergissing natuurlijk…

Het ‘nice people’syndroom

Mensen met het ‘nice people’-syndroom zijn heel vriendelijk en bescheiden. Zij zijnzelfbeeld meestal heel zorgzaam en behulpzaam voor anderen en willen altijd ‘goed doen’ voor iedereen. Zichzelf wegcijferen wordt tot levenskunst verheven, want die andere is toch altijd belangrijker. Van zichzelf vinden ze immers dat ze toch nooit iets ‘belangrijks’ te vertellen hebben.

Lief en zachtaardig zijn om toch maar niet afgewezen te worden door anderen: het is de valkuil van mensen met een laag zelfbeeld. En ze betalen er een hoge mentale prijs voor.

Leven met het ‘nice people’-syndroom kan immers alleen maar leiden tot een gevoel van emotionele verstikking en mentale stress. Die meestal leidt tot depressie, burn-out of een voortdurend gevoel van onbehagen. Professionele hulp is dan in vele gevallen noodzakelijk.

Werken aan een positief zelfbeeld

Om een laag zelfbeeld om te polen naar zelfrespect en een gevoel van eigenwaarde moet je je levensscript herschrijven. Dit begint met een screening van alle beperkende overtuigingen over jezelf en die dan te vervangen door positieve krachtaffirmaties die je ‘s morgens voor de spiegel en tijdens de dag luidop uitspreekt.

zelfbeeldJe moet jezelf ervan overtuigen dat je alleen maar goede relaties met je partner, gezin, vrienden of collega’s kunt uitbouwen door voor jezelf op te komen en van jezelf te houden. 

‘Bemin je naaste zoals jezelf’. Maar je kunt nooit van een ander houden als je eerst niet leert om van jezelf te houden. Alleen door echt je unieke zelf te zijn en van jezelf te houden kun je begeestering opwekken bij de mensen om je heen. Welke fouten of zwakheden je ook mag hebben. Want die hebben we allemaal.

De juiste denktechnieken aanleren

Hoe kom je nu los van die onstilbare hunker naar de bevestiging van anderen? Door het aanleren van de juiste denktechnieken. Dit is echter een proces van hard werken, wilskracht en volharding. Net omdat je er zolang de verkeerde denkwijze op nagehouden hebt.

Het goede nieuws is echter dat je kunt kiezen uit een waaier van efficiënte middelen die je hierbij kunnen helpen: meditatie,  NLP, selfcoaching, stressmanagement,… Je vindt ze in boeken, seminars, workshops, … De keuze is enorm maar je zult wel zelf de juiste keuze moeten maken.

De informatie op de volgende websites zetten je alvast op weg naar een positief zelfbeeld:

www. stressmanagement.be
www.prana.be
www.silvamethode.be

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.