Hangt je zelfbeeld ook af van de goedkeuring van anderen?

Mensen met een te laag zelfbeeld scoren zeer hoog in de hitparade van de psychische hulpverlening. Ze zijn meestal ook gemakkelijke doelwitten voor diverse vormen van depressie, burn-out en andere psychische aandoeningen.

Wat veroorzaakt nu precies een te laag zelfbeeld?

ZelfbeeldTyperend voor mensen met een laag zelfbeeld is dat ze veel te weinig opkomen voor zichzelf omdat ze een haast ziekelijke behoefte hebben aan bevestiging van anderen. Ze zijn er steeds op uit om het mensen naar de zin te maken in de hoop aanvaard te zullen worden. Dit is eigenlijk een pure vorm van zelf- sabotage. Eigen gevoelens worden genegeerd en ze verliezen alle contact met hun innerlijke leefwereld.

De angst voor conflicten is er oorzaak van dat ze nooit hun eigen mening zeggen en het anderen naar de zin willen maken.

Het gaat hier meestal om heel vriendelijke en bescheiden mensen. Ze zijn zorgzaam en behulpzaam voor anderen en hebben de neiging om zichzelf weg te cijferen. Ze zijn meestal heel zwijgzaam in groep omdat ze van zichzelf vinden dat ze niets ‘belangrijks’ te vertellen hebben.

Zij lijden aan het ‘nice people’-syndroom‘ maar beseffen niet dat ze een hoge prijs betalen door zich steeds te willen schikken naar de mening van anderen. Een laag zelfbeeld en een gevoel van emotionele verstikking zijn immers de kwalijke gevolgen van hun houding. Depressie, burn-out of andere psyschische aandoeningen loeren om de hoek. En professionele hulp is in vele gevallen noodzakelijk.

Werken aan een positief zelfbeeld

Om een laag zelfbeeld om te polen naar zelfrespect moet je je levensscript herschrijven. Dit begint met eenzelfbeeld evaluatie van alle beperkende overtuigingen over jezelf die vervangen moeten worden door positieve krachtaffirmaties die je ‘s morgens voor de spiegel en tijdens de dag luidop uitspreekt.

Je moet tot het volle besef komen dat je alleen maar goede relaties met je partner, gezin, vrienden of collega’s kunt uitbouwen door op te komen voor jezelf. En zeker niet door je eigen behoeften constant te onderdrukken.

Met het negeren van je eigen behoeften saboteer je alleen maar jezelf en minimaliseer je je kansen op zelfontplooiing, vrijheid en vertrouwen in jezelf en anderen.

Respect van anderen kun je alleen maar afdwingen als je zelf zeer goed weet waar je met je leven naartoe wilt en dit ook duidelijk kan maken aan anderen. Alleen je ‘authentieke zelf‘ kan begeestering opwekken bij de mensen om je heen, welke fouten of zwakheden hiermee ook gepaard mogen gaan.

De juiste denktechnieken aanleren

Hoe kom je nu los van die vicieuze cirkel van verslaving aan de goedkeuring van anderen? Het aanleren van de juiste denktechnieken is hierbij een noodzaak. Dit is een proces waarbij hard werken, wilskracht en volharding noodzakelijk zullen zijn.

Het goede nieuws is echter dat er veel mogelijkheden zijn die je succes kunnen garanderen: NLP – meditatie – self coaching – psychotherapie -aanpak van burn-out – …

Je zult zelf moeten uitzoeken welke hulpmiddelen je het meeste kans op succes bieden.

De informatie op de volgende websites zetten je alvast op weg naar de ‘road to success‘:

www. stressmanagement.be
www.prana.be
www.silvamethode.be
www.ingerock.be


Klik hier voor een eCursus Blijvend Zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.