Een droomvakantie op het bloemeneiland Madeira

Het begon al met een spectaculaire landing van ons vliegtuig van TUI Fly op het vliegveld van Funchal, de hoofdstad van Madeira. De luchthaven ligt namelijk pal aan de atlantische oceaan wat het zicht bij de landing wel heel bijzonder maakt.

De Aërobus brengt je voor 5 euro naar het centrum. Een taxi nemen kan uiteraard ook maar dit kost je zowat 4 keer meer. Je komt aan op de prachtige promenade aan de jachthaven. De vakantiestemming is meteen niet ver weg bij het aanschouwen van de prachtige vergezichten  over de oceaan en de bebouwde bergrug van Funchal.

Castanheiro Boutique Hotel

Castanheiro Boutique HotelVan op de promenade was het voor ons slechts een korte wandeling naar hotel Castanheiro Boutique, ons prachtig optrekje voor de komende 7 nachten. Een hartelijke ontvangst en een persoonlijke begeleiding naar de kamer bracht ons meteen in de stemming om er een prachtige vakantie van te maken.

Castanheiro Boutique Hotel is een bijzonder hotel waar je je meer voelt dan een kamernummer. Op de prachtige patio was het heerlijk ontbijten en dineren en werd je op al je wenken bediend door heel vriendelijke en joviale obers. Zalig aperitieven is het ook tijdens de ‘Happy Hour’ tussen 18 en 19 uur op het smaakvolle terras van de mooie bar. Het hotel heeft ook een dakterras met zwembad en whirlpool. Het adembenemend zicht op de omgeving en de oceaan krijg je er gratis bij.

Het hotel bevindt zich op een steenworp van het prachtige gemeenteplein waar wij toevallig ook getuige waren van een nieuwe verkiezingsoverwinning van de zetelende burgemeester van Funchal. Op het plein bevindt zich naast het stadhuis ook een voormalig jezuïetencollege met een schitterende kerk met fresco’s, keramieken tegels, prachtige schilderijen en een fraai hoogaltaar.

Breng nadien zeker ook een bezoek aan de kathedraal ‘Se do Funchal’ die een eindje verder gelegen is.

Het bloemeneiland Madeira

Madeira wordt niet voor niets het ‘bloemeneiland’ genoemd. Die naam doet het inderdaad alle eer aan want het eiland is werkelijk prachtig en je raakt er niet op uitgekeken. Schitterende vergezichten op de bebouwde heuvelrug en de op de oceaan. Een prachtig aangelegde promenade langsheen de jachthaven verbindt het fort van San Tiago met het hotelpark van de Estrada Monumental. Je flaneert er langsheen terrasjes en bloemenparkjes tot het CR7-museum, annex hotel, dat ter ere van wereldvoetballer Cristiano Ronaldo werd gebouwd. Cristiano is geboren in Madeira en is er zowat God in hoogsteigen persoon. Mis ook het Beerhouse en het hoger gelegen Design-museum niet. Vanuit het museum met restaurant heb je een fabelachtig zicht op de oceaan.

Funchal

Vanaf de promenade kan je het bebouwde centrum van Funchal intrekken langsheen prachtige gebouwen, lanen, pleintjes en straten die aangelegd zijn met lavasteentjes. Verpoos zeker even in taverne The Ritz of de Golden Gate en geniet er van een lekker wijntje, sangria of biertje, geserveerd door mooi uitgedoste en vriendelijke obers.

 

Mercado FunchalOok de Mercado, de markt van Funchal is een ware belevenis.

Een ware bloemenpracht, heerlijke standjes met exotisch fruit en andere heerlijkheden en een imposante vismarkt strelen er je ogen. De moeite waard om er een poosje te verwijlen.

Madeira

Monte Palace

Wij kozen ook voor een avontuurlijke dagtrip met de hop on hop off-bus die ons naar MONTE bracht op het hoger gelegen deel van Funchal. Bezoek er zeker de adembenemend mooie Monte Palace Tropical Garden. Een ware zen-ervaring die je in een wereld brengt van tropische en exotische planten en bloemen, watervallen en Oosterse tuinen. Je komt echt ogen te kort om al deze pracht te aanschouwen. En je hebt er meteen ook een fikse wandeling opzitten met veel klimmen en dalen.

Je kunt ook naar MONTE met de kabellift en je na het bezoek aan de tropical garden op avontuurlijke wijze naar beneden laten brengen door de toboggan. Dit is een rieten zitmand met houten glijders die bestuurd wordt door twee mannen met wit hemd en broek en rieten hoofddeksel. Zij glijden met de mand en de inzittenden op een veilige manier naar beneden. Als je het durft tenminste…

Sfeervolle steegjes

Maak ook een dagje vrij om naar het fort van San Tiago te trekken langs de linkerzijde van Funchal. Slenter er door de kleine steegjes met gezellige bars en restaurants om er ’s avonds te landen in Barreirinha Bar Café. Van hieruit heb je een fabelachtig zicht op de atlantische oceaan terwijl je er verwend wordt door muziek van lokale groepjes. Het is duidelijk de place-to-be voor vele plaatselijke en buitenlandse jongeren. Proef er de heerlijke gin-tonic (met de Portugese gin ’13’) voor de helft van de gangbare prijs in België en Nederland.

Funchal

De Portugese inwoners van Madeira zijn buitengewoon vriendelijk, discreet en hebben veel vertrouwen in de medemens. Op welk terrasje je je ook neervlijt voor een drankje of lunch: onmiddellijk betalen, hoef je nergens. Elke ober heeft er namelijk het volste vertrouwen in dat je niet stiekem zult verdwijnen zonder betalen. Ook al zit het terras vol met buitenlandse toeristen. Ik zie het aan de Belgische kust nog niet snel gebeuren.

Voor een droomvakantie moet je op het droomeiland MADEIRA zijn. Geen storend massatoerisme in Funchal, maar eerder exclusief toerisme dat toch toegankelijk blijft voor iedereen. Met grote vijfsterrenhotels, maar ook met kleinschalige familiale hotels met een voortreffelijke service. En best betaalbaar voor ieders budget. De andere delen van het eiland zijn nog veel minder toeristisch, maar blijken ook meer dan de moeite waard te zijn.

Maar dit is voor een volgende keer…

 

 

Funchal

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.