Boekrecensie: ‘Innerlijke Vrijheid’ van Michael Beckwith

Michael Bernard Beckwith is één van de grootste Amerikaanse spirituele leiders die ook zijn medewerking gaf aan de bestseller ‘The Secret’. Zijn prachtig boek Innerlijke Vrijheid moet je werkelijk gelezen hebben.

Hoe maak je van je leven een geïnspireerd avontuur? Michael Bernard Beckwith schreef hiervoor een pakkende, ontroerende en praktische handleiding. Zijn enthousiaste en poëtische benadering geeft alles een nieuwe wending. Hij maakt een prachtige synthese van oude en moderne leringen.

Het belang van zelfdiscipline

Al wat je nodig hebt om het beste uit jezelf te halen, is reeds diep in jezelf aanwezig en wacht alleen maar op een bewust ontwaken.

Michael BeckwithOm innerlijke vrijheid als topprioriteit op je to do-list te brengen, heb je zelfdiscipline nodig. Beckwith zegt hierover : “Iedereen ervaart een zekere weerstand als het over het oefenen van zelfdiscipline gaat. We houden niet echt van dit woord omdat het nare ervaringen oproept uit onze opvoeding, religie en onderricht.’

Een gezonde kijk op zelfdiscipline is echter onontbeerlijk om positieve veranderingen in je leven te brengen. Discipline wordt dan het “in praktijk brengen” van zelfwaardering, zelfrespect en het bereiken van innerlijke vrijheid. Denk aan al die keren dat je dankzij zelfdiscipline niet toegaf aan de emotie van “Ik heb er nu geen zin in” en je trouw bleef aan de afspraak met jezelf. Dit is het gevoel dat je moet bestendigen omdat het jou de kracht geeft om verder te gaan.

Vrij van de dictatuur van trends

Bevrijd je van de dictatuur van trends die ons door de maatschappij worden aangepraat en op de menselijke geest worden afgevuurd via televisie, radio, kranten en tijdschriften. Ze zijn er alleen maar om ons ervan te overtuigen dat we met zijn allen op een bepaalde manier moeten ruiken, die bepaalde merkkledij moeten dragen, met die bepaalde wagen moeten rijden,… vooraleer het gevoel te krijgen dat “we erbij horen”.

Begin er vandaag nog mee om heel bewust te breken met alle trends die alleen maar leiden naar meer middelmatigheid en oppervlakkigheid in je leven. Stop er bewust mee om trendsetters te beschouwen als mensen die moeten bewonderd en nagevolgd worden. Maak jezelf vrij van wat de maatschappij jou vertelt hoe je zou moeten zijn en zoek zelf je eigen spirituele weg.

Positief versus negatief

Niet alle pijn is negatief, al ervaren we het meestal zo omdat we er weerstand aan  bieden. Stop ermee om anderen, buiten jezelf, de schuld te geven van negatieve situaties of problemen, maar neem zelf de verantwoordelijkheid. Moeilijke momenten in je leven zijn bedoeld om te groeien zodat je ervan kunt leren en er sterker door kunt worden.

Michael Beckwith zegt dat “een slechte dag voor het ego een goeie dag is voor de ziel”. Ze zijn een leerschool om guller te worden, om te vergeven en om te leren om nooit op te geven.

Stel het niet uit

Wat weerhoudt jou ervan om actie te ondernemen waardoor je dingen steeds gaat uitstellen? Wacht niet, neemInnerlijke Vrijheid het risico en zet de volgende stap! Hoe langer je in jouw comfortzone blijft, des te angstiger je zult worden.

Wees niet bang om fouten te maken, zelfs de meest verlichte geesten maken nog fouten. Vergissingen zul je blijven maken, en dan? Lach ze weg met een beetje zin voor humor en zelfrelativering… En vooral : leer uit je fouten!

Oefening, oefening en oefening

Wat je in de praktijk brengt, bepaalt je leven. Het is goed om spirituele boeken te lezen en workshops en seminars bij te wonen die je in een tijdelijke staat van euforie kunnen brengen, maar als je niet in de praktijk brengt wat je geleerd hebt, zal dit gevoel verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Dus : oefen, oefen en oefen ! En zet de theorie om in de dagelijkse praktijk. En je leven zal transformeren in een leven van geluk, optimisme, overvloed en succes. Maar spirituele informatie “verzamelen” zonder ze in praktijk te brengen, zal alleen maar leiden tot een “spirituele indigestie” die je niet vooruit zal helpen.

Ontwaak en leef!

Neem de beslissing voor jezelf om echt te leven! Maak je geen zorgen over wat de wereld nodig heeft, maar vraag jezelf af wat jij nodig hebt om waarlijk jezelf te worden en doe dat dan. De wereld heeft immers grote nood aan mensen die ontwaken en echt gaan leven. Zolang je op deze planeet rondloopt, ben je hier om jouw talenten te ontwikkelen, je vaardigheden te oefenen en te geven aan anderen. Met zelfvertrouwen en innerlijke overtuiging, zonder iets achter te houden.

Een laatste quote van auteur Michael Beckwith :

“De geest van de levende God klopt op de deur van je hart en herinnert jou eraan dat je een uniek, kostbaar en krachtig mens bent. Straal, zing en druk elke dag uit wat je voelt, denkt en weet. Laat de wereld genieten van jouw talenten en gaven.”

 

Engelse titel : “Spiritual Liberation”

Nederlandse titel : “Innerlijke vrijheid”

Auteur : Michael Beckwith


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.