Boekrecensie ‘Het 80/20’-principe

Het 80/20-principe van Richard Koch is een fascinerend boek voor al wie te weinig structuur in zijn werk en leven kan brengen. Het vertelt jou hoe je met een paar wijzigingen in je denktechnieken veel meer gedaan kan krijgen dan je voor mogelijk zou houden. Het boek is geschreven door Richard Koch, een Amerikaans consultant en succesvol zakenman.

Richard Koch

Het 80/20-denkpatroon leert je meer te bereiken met minder moeite. Het leert je om de massa onbelangrijke futiliteiten te negeren die als een stoorzender in ons leven fungeren. Het denkpatroon leert je het bos door de bomen te zien.

Het boek is gebaseerd op het Pareto-principe, een Italiaanse economist uit de 19de eeuw. Pareto ontdekte dat 20% van de bevolking 80% van de welvaart en rijkdom controleert.

Het Pareto-principe stelt dat 20% van je inspanningen tot 80% van de resultaten leidt, maar dat 80% van wat je doet je slechts 20% resultaat oplevert. Het 80/20-denkpatroon kan je tot een vrij mens maken. Door minder te werken en meer te genieten en toch meer te bereiken in je leven. De enige prijs die je ervoor moet betalen, is je dit denkpatroon eigen te maken.

Hoe het principe toe te passen ?

Auteur Richard Koch adviseert om rustig te worden, te ontspannen en minder te werken. En je focus als een laserstraal te richten op een zeer beperkt aantal doelen waarbij het 80/20-principe voor je zal werken. Klinkt als muziek in de oren, niet? De kunst is om net die 20% van de acties te onderkennen die je 80% resultaat oplevert. Pas dan kan je die flow in je leven brengen die tot vreugde en succes leidt.

Het kun je nu het 80/20-principe efficiënt toepassen?

Dit kan door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Hoe ziet jouw ideaal leven eruit ?
  • Waar hou je van ?
  • Welke acties doen je bruisen van energie ?
  • Waardoor raak je in de flow ?
  • Met wie breng je graag veel tijd door ?
  • Met wat zou je het liefst jouw dagen vullen ?
  • Waar zou je willen leven ?

Neem een blad papier en schrijf die antwoorden op die spontaan in je opkomen. Focus daarbij op de dingen waar je sterk in bent en die je moeiteloos voor mekaar krijgt. Want daarin schuilt precies je grootste kracht! Je bent altijd de beste jij en je zult altijd de tweede beste “andere” zijn. Streef daarom naar die paar zaken in je leven waar je primus in bent en waar je het meeste plezier aan beleeft… en doe ze.

Het 80/20-principe in relaties

Ook in relaties kan het 80/20-principe toegepast worden. 20% van onze geliefden en vrienden zouden verantwoordelijk zijn voor 80% van ons geluk en welbehagen. Klinkt misschien wat hard,  maar waarom zou je dan niet veel meer tijd doorbrengen met die mensen die je veel plezier verschaffen? En veel minder tijd met de rest?

We houden hier echter geen pleidooi voor egoïsme. Het gaat hier ook niet om een selectieve keuze van mensen met wie je al dan niet wenst om te gaan. Maar wel om de bewuste keuze om te kappen met mensen die je naar beneden halen of die je energie stelen door te klagen en negatief te zijn.

Omring je dus met positieve mensen en leer van mekaar… Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit en schenk jouw tijd en energie aan het verdiepen van die relaties die het beste in jezelf naar boven brengen.

Lees ‘Het 80/20-principe’. Het boek kan een Copernicaanse omwenteling betekenen in je manier van denken en zijn.

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.