Boekrecensie: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Stephen CoveyDe zeven eigenschappen van effectief leiderschap van auteur en internationaal erkend business consultant Stephen Covey wordt het meest invloedrijke boek van de twintigste eeuw voor zakenmensen genoemd. Er zijn inmiddels wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren van het boek verkocht.

In dit boek leert Covey hoe managers de kwaliteit van hun persoonlijk leven, hun producten, diensten en organisaties kunnen verbeteren. De leider van de toekomst heeft een open oog voor zaken als rechtvaardigheid, integriteit, menselijke waardigheid, dienstbaarheid en kwaliteit.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Covey beschrijft zeven eigenschappen die succesvolle mensen gemeenschappelijk hebben.We zetten ze in deze blogpost even op een rijtje.

  1. Proactiviteit

Proactieve mensen weten dat zij en zij alleen verantwoordelijk zijn voor hun eigen keuzes en beslissingen. Zij geven nooit de schuld aan omstandigheden of meningen van anderen voor hun gedrag. Hun gedrag is het resultaat van een eigen bewuste keuze die gebaseerd is op waarden en normen en niet op de emotie van het moment.

  1. Doelgerichtheid

“Start met het einde in gedachten” is gebaseerd op het principe dat alles twee keer gebeurt: een eerste keer in je geest en een tweede keer in de realiteit. Wees dus doelgericht en focus steeds op wat je wilt bereiken in plaats van weerstand te bieden aan wat je niet wilt in je leven.

  1. Begin bij het begin

De dingen die het belangrijkst zijn mogen nooit lijden onder de dingen die minder belangrijk zijn. Verspil je tijd en energie aan dingen die niet de moeite waard zijn: piekeren over wat anderen van je denken, roddelen over anderen, doelloos zappen voor de tv, … Identificeer de dingen die er echt toe doen in je leven.

Je moet beslissen welke je hoogste prioriteiten zijn en je dan de zelfdiscipline aanleren om “neen” te zeggen tegen de nutteloze dingen. Hoe leuk of verleidelijk die ook mogen lijken.

  1. Denk Win/Win

Denk win/win in al je relaties, zowel op persoonlijk als  op zakelijk vlak. Vraag je in elke relatie af hoe die andere én jij beter kunnen worden van de verhouding. Loop niet in de valkuil van een ‘win/verlies-verhouding’ waarbij je erop gericht bent om je ‘grote gelijk’ te halen en de andere zich de ‘verliezer’ voelt.

Denk erover na hoe je echte win/win-relaties met mensen kunt opbouwen zodat je  positieve flow en energie krijgt in je leven.

  1. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Streef er steeds naar om de andere te begrijpen, vooraleer je zelf begrepen wilt worden. Hoeveel energie verspillen mensen niet voortdurend om toch maar door iedereen begrepen en geliefd te willen worden? Dit is vechten tegen windmolens want je kunt immers nooit door iedereen geliefd worden.

Luister daarom eerst met empathie naar anderen en reageer pas nadien vanuit een gevoel van innerlijke rust en zelfvertrouwen.

  1. Synergie

Synergie is overal in de natuur aanwezig. Als je twee planten dicht naast mekaar in de grond plaatst, verstrengelen de wortels zich en samen verbeteren ze de kwaliteit van de grond. Beide planten groeien op die manier beter en sterker dan indien ze los van mekaar zouden geplant worden.

Breng twee stukken hout bij mekaar en zij zullen veel meer gewicht kunnen dragen dan elk afzonderlijk. Het geheel is altijd sterker dan de som van de verschillende delen. Streef dus naar synergetische relaties met mensen, samen sta je sterker dan alleen.

  1. Zelfvernieuwing

Auteur Stephen Covey vertelt een leuk verhaal in zijn boek :

Een man in een woud zaagt een boom met een botte zaag. Hij zaagt en zaagt maar door maar komt geen stap verder. Een voorbijganger stelt hem voor om een pauze te nemen en de zaag te scherpen.”

De man antwoordt echter : “Maar daar heb ik helemaal geen tijd voor”.

Klinkt dit jou bekend in de oren? Draaf jij ook maar door zonder je ooit af te vragen of er misschien een betere oplossing bestaat?

Neem daarom regelmatig de tijd om te herbronnen . Scherp je zaag en laat ze niet bot worden, want dan kom je geen stap verder.

Herbronnen, hoe doe je dat ?

Doe aan sport, mediteer, lees boeiende boeken over zelfontplooiing, geniet van “kwali-tijd” met je geliefden, ga met vakantie, speel, dans, geniet van je vrije tijd,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.