Boekrecensie: Breng flow in je leven

Wat is de magie van flow in je leven?

Het schitterend boek ‘Flow. Psychologie van de optimale ervaring komt uit de pen van een auteur met de onuitspreekbare naam Mihaly Csikszentmihalyi. Een Amerikaans professor in de psychologie die meer dan 35 jaar onderzoek heeft gedaan naar het gevoel van ‘flow’ in het menselijk brein.

Het boek beschrijft hoe we door bewuste focus in een staat van voortdurende ‘flow’ kunnen geraken. Flow is een bewustzijnstoestand waarin alles in het leven vanzelf lijkt te gaan.

Meester over je geest

FlowOngeacht de omstandigheden in je leven, kun je er steeds voor kiezen hoe je je daarbij voelt. Iedereen kent wel iemand in zijn leven die schijnbaar hopeloze situaties kan ombuigen naar iets positiefs. Als een ‘alchemist’ die een minderwaardig metaal kan omvormen in goud.  Maar om de kracht van ‘alchemie’ te ontwikkelen moet je eerst meester worden over je eigen gedachten.

 

Weten + doen

Het volstaat niet om te weten hoe iets moet, je moet het ook doen. Spirituele wijsheden kunnen alleen maar resultaat hebben in je leven als je ze dagelijks in praktijk brengt tot ze door jouw onderbewustzijn aanvaard worden. Net zoals atleten en musici dagelijks urenlang oefenen om meesterschap te bereiken in hun discipline.

Dit is de kern van flow : je dagelijkse doelen moeten een uitdaging zijn voor je vaardigheden en talenten. Indien die vaardigheden groter zijn dan de uitdagingen, verzeil je in sleur. En sleur is de grootste vijand van flow. Denk groot en je zult in een voortdurende toestand van flow vertoeven.

Flow in werk en ontspanning

Heel wat mensen dromen ervan om minder te werken en over meer vrije tijd te beschikken. Er ontstaat echter een paradox wanneer iemand zich competent en daardoor gelukkig en tevreden voelt in zijn werk, maar in zijn vrije tijd met een gevoel van verveling worstelt.  De vrije tijd kan dan niet zinvol en bevredigend worden ingevuld omdat zijn competenties niet benut worden. Wat meestal leidt tot ongezonde kicks zoals alcohol en andere verslavingen.

Hoewel het van wezenlijk belang is dat iemand vreugde en voldoening uit zijn werk haalt, is het van minstens even groot belang om vrije tijd op eenzelfde bevredigende manier in te kunnen vullen. Zo niet wordt het evenwicht verbroken en verdwijnt de flow in iemands leven.

Innerlijke harmonie kun je alleen bereiken in je leven als je al je talenten en verlangens kunt ontplooien, in zowel je werk als je vrije tijd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.