Boedapest – De parel aan de Donau

Zelden heb ik een stad gezien met mooiere vergezichten dan in het prachtige Boedapest. De schilderachtige Donau scheidt de stad in twee ongelijke delen. Aan de westkant het heuvelachtige BUDA  met de prachtige Burchtheuvel en Gellértheuvel.

Aan de oostkant het vlakke PEST met de binnenstad en het zakelijke centrum van de stad. De prachtige Kettingbrug over de Donau verbindt de beide stadsdelen.

Boedapest

We namen onze intrek voor een vijfdaags verblijf in het Carat Boutique hotel dat midden in de stad gelegen is. Een mooie en centrale uitvalsbasis voor een dagelijkse verkenning van deze prachtige stad.

Omdat het hotel centraal gelegen is in het centrum van Boedapest zijn de meeste bezienswaardigheden op wandelafstand te bereiken. Je kunt echter ook een dagtrip plannen met de hop on hop off-bus om de stad te verkennen.

Prachtige Donau-promenade in het hart van Boedapest

BoedapestMaak gerust tijd voor een drankje of lunch op een van de vele gezellige terrasjes langsheen de promenade van de Donau. Het is er heerlijk vertoeven.

Wandel ook zeker langsheen de promenade met een fantastisch uitzicht op de Burchtheuvel en het Burchtpaleis met het Hongaarse nationale Galerie-museum. Het Donau-panorama staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

De Donau nodigt ook uit voor een romantische rondvaart met diner bij kaarslicht.

De Burchtheuvel in Buda

Een klim met de kabeltrein naar het hoger gelegen BUDA schenkt jou als beloning een adembenemend zicht op de Donau, de Kettingbrug en het Parlement, de hoogtepunten van de stad.

In BUDA beleef je een paar fascinerende uren met een bezoek aan het Burchtpaleis met museum, de idyllische Burchtwijk met leuke winkelstraatjes en de prachtige Matthiaskerk.

 

De meest romantische trekpleister van BUDA is echter het Vissersbastion met de zeven torentjes die de zeven stammen van de Magyaren symboliseren.

Ook de Gellértheuvel is een must-see. Op de top aanschouw je de citadel met het Vrijheidsbeeld.

Ook hier word je vergast op een fabelachtig uitzicht en is het heerlijk vertoeven in het Gellértbadhuis, een van de vele badhuizen in Boedapest voor ontspanning en wellness.

De binnenstad PEST

In de binnenstad zijn er vele heerlijke koffiehuizen en badhuizen. Café Central en café New York (het schrijverscafé) zijn de bekendste. Maar vooral het legendarische café Gerbeaud waar je zeker de overheerlijke cappuccino met chocoladegebak moet proeven. Weliswaar niet goedkoop, zeker naar Hongaarse normen.

De mooiste boulevard van de binnenstad is de 2,5 km-lange Andrassy Ut, die de binnenstad met het Heldenplein en het stadspark verbindt. In een zijstraat bevindt zich ook het Franz Liszt-museum, de wereldberoemde Hongaarse componist. In deze omgeving gingen wij dagelijks dineren op één van de vele sfeervolle terrasjes van de restaurants. Lekker en niet duur naar Westerse normen.

Ook in de winkelstraten, Vaca Utca is de belangrijkste,  vind je veel koffiehuizen, restaurants en bars. Vooral het sfeerrijke Deak Ferenc-plein is een heerlijke trekpleister.

Het nachtleven speelt zich vooral af  op het plein Liszt Ferenc Tér. Honderden jongeren komen er elke avond samen om gezellig iets te drinken, naar muziek te luisteren en te kuieren in het park. Het oogt sfeervol en vredelievend onder het waakzame, maar discrete oog van de Hongaarse politie.

In het stadspark staat het bekende badhuis Széchenyi, een ware wellness-oase met heilzaam water van de Donau.

Het Marghareta-eiland

Maak zeker een boottochtje naar het sprookjesachtige Marghareta-eiland dat midden in de Donau gelegen is. Het is er heerlijk wandelen in de Japanse tuin en langsheen zwembaden en fonteinen.

Pracht en praal in Leopoldstad

Leopoldstad herbergt het adembenemend mooie parlementsgebouw en de imposante Sint-Stefanusbasiliek. Hier bevindt zich ook het zakelijk centrum met vele financiële instellingen. Het parlementsgebouw is ’s avonds prachtig verlicht en creëert een magische sfeer in de omgeving rond de Donau.

Parlementsgebouw

Voor wie houdt van citytrips is Boedapest een absolute must op het verlanglijstje. De stad doet een beetje aan Praag denken, misschien nog wat imposanter, maar misschien toch ook wat minder knus en gezellig.

De onweerstaanbare charme van de Donau, de prachtige vergezichten en de imposante gebouwen en pleinen maken van Boedapest een stad die een onuitwisbare indruk nalaat op je netvlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.