Bescherm jezelf tegen falen en slechte gewoonten

Als je in je leven worstelt met een slechte gewoonte is het vermijden van de plaatsen die deze slechte gewoonte uitlokken, de eerste stap naar genezing.

Word bewust van je slechte gewoonte

Als je een slechte gewoonte zoals verslaafd zijn aan facebook of twitter, roken, overdadig drinken, teveel chocolade of gebakjes eten,… wilt veranderen, moet je je eerst en vooral bewust worden van deze slechte gewoonte of verslaving.

Pas nadien kun je leren die plaatsen te vermijden die je blootstellen aan de verleiding. Bijna elke slechte gewoonte in je leven kan immers uitgeroeid worden door ervoor te zorgen dat je nooit meer de omgeving opzoekt die ze veroorzaakt.

Een paar voorbeelden van een slechte gewoonte

Stel dat je een probleem hebt met roddelen. Je kunt nooit aan de verleiding weerstaan om de eerste de beste gewoontegelegenheid aan te grijpen over anderen te roddelen. Je krijgt er gewoonweg een kick van. En elke dag om 10 uur tijdens de koffiepauze op kantoor voer je steeds opnieuw dezelfde negatieve en oordelende gesprekken over anderen… En je roddelt er maar op los. Het is nu eenmaal sterker dan jezelf.

Denk je werkelijk dat je het pizzabuffet zal kunnen weerstaan als je op dieet bent en eraan denkt om enkel een salade te bestellen? Daar heb je immers heel veel wilskracht voor nodig en laten we eerlijk zijn, die hebben we meestal niet. In plaats van wilskracht te verspillen, begeef je je dus beter niet in de omgeving die de verleiding zal uitlokken.

Wat is dan de oplossing?

Vermijd de plaats van de koffiepauze en ga met je koffie in de hand het gesprek aan met 1 welbepaalde collega en spreek niet over anderen. Maar hou het gesprek positief. Door de omgeving waar je roddelende collega’s samen troepen niet op te zoeken, kom je ook niet in de verleiding om mee te doen. Wat gaan ze dan van mij gewoontedenken, hoor ik je al vragen? Wel, laat ze denken…

Een slechte gewoonte zal pas kracht verliezen als je de omgeving vermijdt waarin ze meestal opduikt. Trap niet in de valkuil om te denken dat je door pure wilskracht deze slechte gewoonte de baas zult worden. Want dat zal je in de meeste gevallen niet lukken.

 

 

De gulden regel is: Breng jezelf niet in de verleiding en je zult niet verleid worden.

Richt je focus op twee zaken

  • Identificeer je slechte gewoontes en de plaatsen waar ze meestal optreden. Welke mensen, plaatsen en dingen werken in negatieve zin mee aan gewoontes die je uit je leven wilt bannen? Maak een lijstje.
  • Zoek naar oplossingen voor deze obstakels. Vermijd desnoods die koffiepauze, leg geen chocolade meer in je keukenkast, zet de computer af als je werk gedaan is en keer niet meer terug naar je bureau, vermijd dat café als je weet dat je er anders toch weer een ganse avond blijft hangen, …

Verander je omgeving… Verander je leven

Je hoeft geen einde te maken aan relaties of vriendschappen om je leven te verbeteren. Meestal hoef je alleen maar die omgeving te vermijden die je schade berokkent. En licht de mensen die je lief zijn in over je doel dat je wilt bereiken. Vertel hen dat je absoluut wilt afkomen van die slechte gewoonte. Als ze van je houden, zullen ze jou alleen maar willen steunen.

Vertoef zoveel mogelijk in positieve en opbouwende omgevingen en plaatsen en omring jezelf met positieve mensen die je steunen in het bereiken van je doelen. En je zult zien dat je vanzelf betere gewoontes aankweekt die een positieve invloed op je leven zullen hebben.

Verlies geen energie meer aan het gevecht met je wilskracht, die het toch nooit zal halen op je verbeelding. Je bewustzijn zal het immers altijd verliezen van je onderbewustzijn.

Klik hier voor een eCursus Blijvend Zelfvertrouwen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.