An Evening with Sigur Ros: briljante perfectie!

Ik ontdekte Sigur Ros zowat 10 jaar geleden toen mijn dochter mij het album Takk voor mijn verjaardag cadeau deed. Zij dacht dat ik die muziek wel leuk zou vinden. Een understatement, zo bleek snel, want ik raakte meteen in de ban van deze wonderbaarlijke IJslanders.

Sigur RosEen Britse journalist beschreef de muziek van Sigur Ros ooit als

‘God weeping tears of gold in heaven’

En beter kan je de hemelse muziek van deze IJslandse supergroep inderdaad niet omschrijven.

Na Takk kocht ik alle vroegere en nieuwe albums die in mijn huiskamer grijs werden gedraaid. En keer op keer werd ik weggeblazen door pure muzikale schoonheid tijdens memorabele  concerten van Sigur Ros op Rock Werchter, in het Rivierenhof in Deurne en in Vorst Nationaal.

Een avond met Sigur Ros in Vorst Nationaal

Zowat 10 jaar na mijn eerste kennismaking met Sigur Ros zat ik op 1 oktober 2017 in Vorst Nationaal op de eerste rij voor mijn zesde concert van deze grootmeesters. En 10 jaar later klinkt hun muziek nog steeds als ‘het geruis van een winters sprookjesbos in IJsland’.

Welke superlatieven moet je gebruiken voor een concert dat je van de eerste tot de laatste noot in de ban houdt? Overdonderend. Onaards mooi. Onversneden emotie.

Het concert begon mooi en ingetogen met ‘A’, een prachtig nummer uit het nieuw album dat wellicht in 2018 zal verschijnen. Pure schoonheid die nadien plaats ruimde voor de indrukwekkende geluidsmuren van Glosoli en E-bow, twee klassiekers uit het vroegere werk van Sigur Ros.

Nadien nog meer bekend werk met Vaka en een adembenemende versie van Ny Batteri. Kippenvelmomenten zonder weerga.

Prachtige visuals en indrukwekkende lichtshow

Niet alleen de muziek was indrukwekkend. Prachtige visuals, gele staaflampen, badend in een rode gloed, imposante en apocalyptische beelden en een schitterende lichtshow toverden de concertzaal om tot een vibrerende oase van pure kracht en emotie.

Het concert werd opgedist in twee delen: een wat rustiger eerste deel, maar na de pauze gingen alle remmen los met onder meer een schitterende versie van Saeglopur en de, nog steeds, indrukwekkende afsluiter Popplagid. Een nummer met orkaankracht 10 dat elke vezel van je lichaam op scherp stelt.

De vier nieuwe nummers die aan het publiek werden voorgesteld, doen ons alvast reikhalzend uitkijken naar het achtste album van deze supergroep!

Niets of niemand klinkt als Sigur Ros en ook zonder toetsenist Kjartan heeft de groep niets aan muzikale kracht ingeboet. Laat nummer 8 dus maar snel komen…

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.