10 tips om je liefde eeuwig te laten duren

De liefde van je leven vinden, is niet gemakkelijk en voor velen een levenslange opdracht. Maar ook dan is het maar de ‘helft van het verhaal’, want liefde is een werkwoord en de relatie moet blijvend gekoesterd en gevoed worden met aandacht, zorg en tederheid.

Wat is er dan nodig om ‘lang en gelukkig‘ te leven met je grote liefde? De volgende 10 tips helpen je alvast een eind op weg… Succes!

10 prachtige tips

  1. Ken je partner

    liefdeWees je heel goed bewust van wat je partner denkt en voelt over zowat alles waarin jullie een gemeenschappelijk belang hebben: de relatie, levensvisie, plannen, kinderen, financiën, huisinrichting, … Ga nooit uit van veronderstellingen over wat je partner wel zal denken of voelen.  Communiceer op een open en onbevangen manier met elkaar en stel vragen als iets je niet duidelijk is. Zo vermijd je verrassingen en ontgoochelingen.

2. Maak gemeenschappelijke doelen

Zelfs de meest verliefde koppels hebben gemeenschappelijke doelen nodig. Zaken die hen verenigen, waarin ze samen kunnen geloven en waarvoor ze samen kunnen gaan. Veel echtscheidingen hebben te maken met het feit dat de verlangens en doelen van de ene partner niet meer ‘matchen’ met die van de ander. Er is geen gezamenlijk ‘project’ meer en daardoor geen toekomst meer.Toon daarom je liefde door een blijvend interesse in de leefwereld van je partner en maak er dan ‘wij willen’ van en niet ‘ik wil’.

3. Respect voor mekaar is de sleutel

Leer om écht te luisteren naar je partner. Maar dan op een empathische manier, zodat de ander duidelijk weet dat je begrijpt wat hij bedoelt. Leer ook om te vergeven en wees ook niet bang om zelf om vergeving te vragen. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Liefde is geduldig en onvoorwaardelijk…

Meningsverschillen tussen twee mensen zijn er altijd. Wees verdraagzaam en toon respect voor de mening van je partner, ook al wijkt die af van de jouwe.  Werk er in dat geval aan om een consensus te vinden die de beide partijen kan bevredigen.

4. Hou de vlam levend

Het is dé reden waarom je elkaar hebt gekozen: lichamelijke aantrekkingskracht. Die vlinders in de buik, nietliefde zonder mekaar kunnen en mekaar voortdurend begeren: er bestaat niks opwindender in de wereld.  Maar die ‘vlinders’ verminderen zoals ook de aantrekkingskracht vermindert.

Geen aandacht meer besteden aan seks en erotische aantrekking in je relatie is zowat het stomste wat je kunt doen. Je opent de deur naar kilheid en afstand tussen jou en je partner.  Ook al blijf je romantisch en lees je gedichten voor aan je partner, ontevredenheid in bed zal jullie uit mekaar drijven en met een gevoel van onbehagen en ontgoocheling achterlaten. Begeerlijk blijven voor mekaar is een noodzaak om de vlam van de liefde wakend te houden.

5. Zorg goed voor jezelf

Schuif de verantwoordelijkheid voor je eigen goed voelen nooit af op je partner.  Alleen wie liefde en respect toont voor zichzelf, is in staat om dit ook voor een ander te voelen. Vraag om hulp wanneer het even tegen zit en communiceer open en bloot over wat je geestelijk en emotioneel bezighoudt. Vooral voor mannen is dit een belangrijke opdracht. Problemen opkroppen kan leiden tot agressie. Reageer je problemen dan ook nooit af op je partner want dit is een regelrechte weg naar de echtscheiding.

6. Geef de ander ruimte

Hoe intiem en close jullie ook met mekaar zijn, geef de ander toch de ruimte om zichzelf te zijn. Je hoeft niet alles samen te doen. Je mag gerust je eigen hobby hebben of je kamertje waarin je je regelmatig terugtrekt om alleen tot jezelf te kunnen komen.

Jaloezie is die emotie die het meest schade aanricht in liefdesrelaties. Mijd dit gevoel dan ook als de pest en vertrouw je partner door hem ook zijn eigen leven te laten leiden. Maar communiceer vooral over waar de grenzen liggen en wat jullie absoluut altijd samen wensen te doen.

7. Aandacht voor kleine attenties

Schenk veel aandacht aan je dagelijks gedrag tegenover je partner: wees nooit grof, vermijd kritiek en kwetsende opmerkingen over alles wat hem of haar dierbaar is. Ook en vooral als het even tegenzit.

Weet dat een kleine attentie vaak wonderen doet: breng regelmatig een bloemetje mee naar huis, ga uit eten, zorg voor voldoende ‘quality time’.

8. Vermijd slechte dingen

Grillen, wrok, bedreigingen en manipulatie zijn desastreus en vernietigend voor een relatie. Ze kunnen je huwelijk tot een nachtmerrie maken die eindigt in een regelrechte vechtscheiding. Laat het nooit zo ver komen, maar blijf respect en begrip tonen voor je partner.

9. Hou het simpel

liefdeHou het simpel: schenk niet teveel aandacht aan de kleine probleempjes van elke dag. Relativeer ze en lach ze weg met wat humor. Neem tijd om te genieten van de kleine dingen in het leven: een wandeling in de natuur, de lach van je kind, een warm bad, een lekker drankje op het terras,… Ze zijn zo belangrijk voor een positieve houding in de liefde en het leven.

10. Toon je liefde

De liefde… Veel bezongen en veel beschreven. Maar niemand weet precies wat het is en iedereen geeft er zijn eigen kleur en bestemming aan. Feit is dat niemand zonder kan. Liefde is synoniem van geluk, overal ter wereld en in alle culturen.

Stop daarom nooit om je liefde voor je partner te tonen, op welke manier dan ook. Toon het, zeg het, voel het,… in woorden, daden, attenties, complimentjes,… We hebben allemaal liefde nodig en je ‘geliefd weten’ volstaat soms voor een lang en gelukkig leven samen.

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.